Din cuprinsul articolului
În ultimii ani, platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a funcţionat cu sincope, fiind afectată activitatea furnizorilor de servicii medicale primare, precum medicii de familie, dar şi activitatea farmaciștilor, care nu au putut valida reţetele compensate, de exemplu.
Majoritatea medicilor aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-au plâns de nenumărate ori că stau noaptea să valideze reţete şi bilete de trimitere din cauză că serverul CNAS nu funcţionează, iar pacienţii sunt chemaţi ulterior la cabinete cu cardurile de sănătate pentru validarea serviciilor medicale.
Autorităţile s-au gândit la o nouă soluţie salvatoare, în condiţiile în care şi valabilitatea cardurilor de sănătate a expirat din 2019. Astfel, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că sistemul cardului național de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este învechit tehnic.
Cardul va fi disponibil inclusiv de pe telefon
Potrivit ministrului, cardul va fi disponibil inclusiv în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar. „Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a spus ministrul.
„Ceea ce e important este că o 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic, n.r.), la fel ca un card bancar”, a mai explicat el.
„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a mai spus Ivan la Digi 24.
Ca să poată emite rețete compensate, ori trimiteri la specialist, trebuie să verifice dacă pacientul este asigurat. Dar de multe ori nu se pot conecta la serverele CNAS. Dacă va fi lansat acest nou model de card de sănătate, medicii ar putea fi nevoiți să cumpere cititoare contactless.