Categories: Ştiri sănătate

Vești bune pentru medicii de familie din mediul rural! Măriri salariale considerabile: chiar și cu 100%

Vești bune pentru medicii de familie din mediul rural! Situația sistemului medical din mediul rural nu este deloc bună, cu un deficit de aproximativ  2.000 de medici de familie.

Mai mult, jumătate dintre cei care lucrează au peste 60 de ani. Adică vor ieşi la pensie peste cel mult 10 ani. Tocmai de aceea, autoritățile fac un prim pas pentru a încerca să acopere deficitul mare al acestor specialiști.

Vești bune pentru medicii de familie din mediul rural! Măriri salariale considerabile

Timp de 6 luni, medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș. Asta dacă merge într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical.

Iar dacă va lucra într-o comunitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical, atunci va încasa venit dublu. Acest lucru poate dura un un an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Gândiți-vă că un medic rezident în anul 4 de medicină de familie câștigă aproximativ 4.200 net, la care se adaugă sporul pe care îl are în funcţie de secţia în care funcţionează la momentul respectiv.

În timp ce medicul dintr-un cabinet este posibil să nu rămână cu această valoare netă a venitului lunar după ce îndepărtează toate cheltuielile din venitul cabinetului”, atrage atenția Sandra Alexiu, medic de familie, potrivit ProTV.

Lista de pacienți a fost micșorată

Mai mult, lista de pacienți a fost micșorată de la 1.800 la 1.500, pentru a mări numărul medicilor de familie care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Potrivit modificărilor propuse în noul contract cadru, care ar trebui să intre în vigoare pe 1 iulie,  doctorii vor putea avea un rol mai important în depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra stării de sănătate a populației, prin acordarea de consultaţii preventive tuturor persoanelor înscrise pe lista lor.

Alte schimbări:

  • Extinderea accesului la servicii medicale: oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi, lucru care ar mai elibera camerele de gardă ale spitalelor.
  • Acordarea unor consultații la distanţă: pentru monitorizarea bolilor cronice și introducerea dispozitivelor compresive în lista celor decontate din bugetul CNAS.
  • Pentru pacienții care suferă un AVC: pentru ei vor fi decontate serviciilor de logopedie la domiciliu, necesare pentru recuperarea vorbirii.

Documentul care prevede toate aceste modificări este în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: