Peste 27.000 de animale vor fi cruţate anual de testele chinuitoare de laborator, potrivit Comisiei Europene. Săpunul, şamponul sau pasta de dinti, rujul, fardurile sau cremele vândute în Uniunea Europeană intră într-o nouă etapă: nu vor mai conţine substanţe testate pe animale
În timp ce grupurile susţinătorilor drepturilor animalelor au lăudat această iniţiativă, Cosmetics Europe, o asociaţie a companiilor de cosmetice, ce reprezintă interesele acestora pe o piaţă de aproximativ 72 de miliarde de euro, susţine că decizia este „o piedică pusă inovaţiei”.
Țara noastră nu va fi afectată de această schimbare, deoarece în România nu se mai folosește testarea pe animale din 1992. Metodele alternative de testare presupun folosirea unor fragmente de piele şi celule stem. Se mai pot face teste pe bacterii, ciuperci şi alge.
Produsele care se află deja pe piaţă nu vor fi însă afectate de decizia CE. Autorităţile europene şi-au anunţat intenţia de a-şi motiva poziţia și în faţa partenerilor internaţionali ca Statele Unite şi China, urmând să îşi concentreze eforturile pentru a-i face să accepte şi să aplice interdicţia la nivel mondial.
Uniunea Europeană a interzis cosmeticele care au fost testate pe animale încă din 2004. A urmat încercarea de a interzice şi produsele în componenţa cărora există ingrediente testate pe animale în 2008. Graţie lobby-ului marilor companii, decizia a fost amânată pentru a se găsi o alternativă.