Sari la conținut

Vești bune pentru cei care vor să iasă la pensie. Ce le permite noua lege

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu
Sursă foto: Ministerul Muncii
Ministrul Muncii despre noua ordonanță adoptată de Guvern la sfârșitul lui 2024

Vești bune pentru cetățenii care vor să oasă la pensie. Cea care a adus această veste bună în atenția publicului este Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Potrivit ministrului Muncii, anumite categorii de români pot să iasă la pensie la vârsta de 60 de ani, fără a fi penalizați. Schimbarea vine odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, programată pentru 1 septembrie 2024.

Oportunitatea pensionării la 60 de ani

Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare Conform noilor reguli, anumite categorii de muncitori, precum cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, pot beneficia acum de pensie anticipată fără a suporta penalizări.

Perioada sub 25 de ani nu aduce puncte suplimentare

Pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare, iar pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare. Un alt grup care poate beneficia de această oportunitate sunt bărbații care au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

Aceștia pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani fără nicio penalizare, dar este important de reținut că perioada sub 25 de ani nu aduce puncte suplimentare.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu în emisiunea „România Politică” de la Prima News.

Simona Bucura-Oprescu , despre  noua lege a pensiilor

Simona Bucura-Oprecu
Sursă foto: Romania Tv

Simona Bucura-Oprescu mai spune că recalcularea tuturor dosarelor de pensie va fi făcută conform prevederilor legii, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie, iar beneficiile se acordă doar pentru perioadele contributive conform formulei de calcul prevăzută în lege.

„Eu aș vrea să nuanțez. Trebuie să ținem cont de faptul că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic. Și că noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formulă care are doi parametri. Totalul punctelor acumulate, care este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctelor de stabilitate. Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale. Punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii pentru care se oferă 0,25 puncte pe an, plus perioadele de armată, respectiv, dacă a fost cazul, probabil în cazul puținilor pensionari, de prizonierat sau detenție politică, iar punctele de stabilitate sunt puncte prin care, pe lângă contributivitate, răsplătim munca și rămânerea în activitate astfel încât pensionarii cu un stagiu de cotizare mai îndelungat vor avea o pensie mai bună”, a mai adăugat Simona Bucura-Oprescu.

„Această diferență se vede în special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială, fiindcă astăzi avem în România aproximativ 1.200.000 de pensionari din cei 4.700.000 de pensionari care sunt în indemnizația minimă socială. Aceștia au beneficiat deja de o creștere datorită majorării de la 1 ianuarie cu 13,8% de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

Ei bine, în cazul celor în indemnizația minimă socială, care au stagii de cotizare peste 25 de ani, datorită punctelor de stabilitate, nu vor mai fi otova cu toții, ca într-un sac, la același nivel, și cei care au lucrat de exemplu, 35-38 de ani pe salariul minim pe economie, nu vor mai primi același venit ca pensionarul care a lucrat 15 ani stagiul minim de cotizare, are pensie limită de vârstă și care primește tot indemnizația minimă socială. Datorită punctelor de stabilitate, cei care au muncit mai mult vor primi mai mult”, conchide Simona Bucura-Oprescu.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel