Din cuprinsul articolului
Trei asociaţii de pacienţi lansează o campanie naţională de conştientizare privind boala Parkinson şi avertizează asupra faptului că leziunile neurologice pot să apară şi cu 20 de ani înainte de simptome.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva bolii Parkinson, Asociaţia Bolnavilor de Parkinson „Sufletul Lalelelor”, Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson şi Asociaţia „Mai puternici decât boala Parkinson” lansează campania naţională „Înţelege Parkinson”, cu mesajul „Recunoaşte semnele bolii Parkinson – T.R.A.P. Caută un neurolog!” şi platforma de informare intelegeParkinson.ro.
Campania îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la boala Parkinson, să aducă în atenţie impactul acesteia asupra vieţii pacienţilor şi familiilor lor şi să încurajeze implicarea comunităţii în sprijinul acestor persoane. Prin lansarea platformei intelegeparkinson.ro se urmăreşte creşterea gradului de informare cu privire la simptomele acestei boli.
Pe lângă platforma de informare, lansarea campaniei „Înţelege Parkinson” va include o serie de proiecţii cu caracter informativ în reţeaua de cinema Cineplexx din întreaga ţară, dar şi o proiecţie specială pe clădirea Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, marţi, între orele 20,00 – 00,00.
Proiectul este sprijinit de Societatea de Neurologie din România.
Medicii din România vorbesc despre un fenomen de subdiagnosticare în boala Parkinson, cauza principală fiind lipsa de informare. De cele mai multe ori, pacienţii confundă sau chiar ignoră simptomele specifice bolii Parkinson, iar în momentul în care iau decizia de a se adresa unui medic neurolog, maladia este deja într-un stadiu avansat.
Boala Parkinson afectează peste 6,2 milioane de oameni în lume, dintre care 1,2 milioane sunt în Europa, fiind a doua ca incidenţă după Alzheimer şi afecţiunea cu cea mai mare creştere la nivel global.
În România, statisticile oficiale indică 72.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune neuro-degenerativă progresivă clinic, dintre care 8.100 în Bucureşti. Cercetările recente indică faptul că numărul pacienţilor se va dubla până în 2030.
Simptomele bolii Parkinson sunt variate, ceea ce face ca deseori aceasta să fie confundată cu alte afecţiuni, iar diagnosticul să fie pus cu întârziere.
Boala Parkinson are peste 40 de simptome şi afectează în special mişcările corpului, iar pacienţii sunt diagnosticaţi, în medie, în jurul vârstei de 60 de ani. Tulburările de mişcare apar în stadiul trei al bolii, însă aceasta se dezvoltă încet şi primele leziuni pot apărea chiar şi cu 20 de ani înainte de primele semne.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…