Din cuprinsul articolului
Vești bune: Descoperire revoluționară în tratarea cancerului. Iată ce au descoperit cercetătorii spanioli.
O descoperire revoluționară în tratarea cancerului este o veste bună pentru milioane de pacienți care suferă de cancer greu de tratat. Totuși… De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer și de ce anumite tipuri de cancer sunt agresive și rezistente la tratamente? De ce apar durerile în stadii avansate, când nu se mai poate face mare lucru? Ei bine, aceste întrebări sunt poate principalele întrebări la care medicina nu are încă un răspuns, în ciuda cercetărilor și a tehnologiei de ultimă oră.
Nu exista decât semne vagi ale apariţiei cancerului, iar când este desoperit, este deja într-un stadiu deja avansat, în care tratamentele nu mai sunt la fel de eficiente dacă ar fi aplicate în stadii de început. Motivul pentru care mai este numit „boala cu o mie de feţe” este faptul că nu doare, semnele şi simptomele cancerului fiind adesea silenţioase, mimând afecţiuni peste care trecem uşor cu vederea. Durerile apar deja în stadii destul de avansate, atunci când boala a crescut destul şi invadează în vecinătate, sau poate chiar la distanţă.
Descoperire revoluționară ce poate salva milioane de vieți
O echipă de oameni de știință din Spania a descoperit ce poate ajuta în tratarea pacienților care au cancer răspândit către creier. Descoperirea revoluționară ce poate salva milioane de vieți a pornit de la un studiu clinic bazat pe analize de sânge, prin care cercetătorii spanioli au identificat pacienții ce beneficiază cel mai mult în urma radioterapiei.
Cercetătorii au mai descoperit, totodată, și un nou medicament, despre care spun că poate fi folosit pentru ca radioterapia să fie mult mai eficientă în cazul pacienților ce nu pot fi tratați din cauză că tipul lor de cancer este rezistent la radioterapie.
Atunci când cancerul progresează, cel mai adesea se extinde către creier, unde este mult mai dificil de tratat. În cazul pacienților cu tumori ca în cancerul de plămâni, de sân sau melanom, cancerul se poate extinde către sistemul nervos central în 20-40% dintre cazuri. Din păcate, cei mai mulți pacienți mai trăiesc până la 12 luni după ce se extinde la sistemul nervos central, indiferent de tratament.
Un nou medicament va ajuta radioterapia
Radioterapia este considerată tratamentul de aur standard în cazul tumorilor care s-au răspândit la creier dinspre alte părți ale corpului, dar în cele mai multe dintre cazuri, aceste tumori sunt rezistente la tratament. Potrivit cercetărilor, înțelegerea motivului acestei rezistențe la radioterapie reprezintă calea către un tratament eficient ce poate duce la creșterea ratei de supraviețuire a pacienților care au o formă avansată de cancer.
Cercetătorii de la Spanish National Cancer Research Centre (CNIO), conduși de Dr Manuel Valiente, au descoperit modul în care celulele afectate de cancer și răspândite la creier rezistă tratamentul cu radioterapie. Studiul dezvăluie un nou biomarker ce poate fi detectat într-un simplu test de sânge pentru a indica dacă pacientul va răspunde sau nu la radioterapie. Cercetătorii au mai descoperit și un nou medicament, numit inhibitor RAGE, care poate pătrunde în creier pentru a face reversibilă rezistența la radioterapie.
Terapie personalizată
Potrivit oamenilor de știință spanioli, combinând testele de sânge cu noul medicament poate duce la o formă de personalizare a radioterapiei prin identificarea pacienților ce pot beneficia de acest nou tratament. Studiile clinice sunt începute acum de o echipă de medici pentru a le valida prin rezultatele obținute pe pacienți.
„Cred că ceea ce am descoperit este fascinant. Atunci când celulele canceroase se răspîndesc la creier, acestea activează un mecanism care le dă rezistența la radioterapie. Prin înțelegerea acestui mecanism molecular, am găsit molecule ce pot bloca acest fenomen”, explică doctorul Manuel Valiente, citat de World Wide Cancer Research.