Din cuprinsul articolului
Vestea începutului de an, mesaj optimist venit de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Şeful OMS, Tedros Ghebreyesu, se declară optimist că pandemia de coronavirus va fi învinsă anul acesta.
Anul 2022 începe şi cu veşti mai bune de la OMS
Seful OMS precizează că asta se poate întâmpla cu condiția ca statele lumii să acţioneze împreună, pentru a opri răspândirea şi, în acelaşi timp, să renunţe la achiziţia egoistă de vaccinuri, în detrimentul naţiunilor sărace.
Comentariile de Anul Nou vin la doi ani de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost notificată pentru prima dată privind cazurile de pneumonie din China, aduse de o tulpină necunoscută de virus.
Între timp, coronavirusul a ajuns să facă parte din viața de zi cu zi, aproape 5,5 milioane de oameni au murit de COVID, iar numărul celor infectați la nivel global este acum de 287 de milioane, aşa că în întreaga lume trecerea în noul an este tot sub semnul pandemiei și al restricțiilor sanitare.
Trecerea dintre ani sărbătorită cu mai puțin fast
Petrecerile cu o participare numeroasă şi focurile de artificii au fost anulate în multe locuri de pe glob, aşa cum a fost, de exemplu, la Londra sau la Paris. În Austrialia, la Sydney, startul în 2022 s-a dat, totuşi, cu celebrul foc de artificii, transmis în direct pe internet; 6 tone de material pirotehnic au fost aprinse, pe fundalul impunător al Harbour Bridge şi Opera.
România face pregătiri pentru preconizatul val 5 al pandemiei
Situația va fi complicată la noi în țară, pentru că rata de vaccinare anti-COVID este una redusă, de aproximativ 40% în ceea ce privește schema completă și un procent și mai mic când vine vorba de doza suplimentareă.
Acest aspect nu pare să se îmbunătățească prea mult în următoarea perioadă, interesul pentru unul dintre serurile anti-COVID disponibile la nivelul Uniunii Europene fiind din ce în ce mai redus. De pildă, în ultima săptămână în România, mai puțin de 30.500 de persoane au început schema de vaccinare.
O altă vulnerabilitate semnalată de specialiști este situația bolnavilor cronici și a celor care nu au mai mers la doctor în ultimii doi ani din cauza situației epidemiologice.