Din cuprinsul articolului
Vestea bună a zilei! Un nou posibil medicament antiviral oral promițător anti-covid.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (NIH – National Institute of Public Health), cercetători americani au identificat un nou posibil tratament antiviral eficient împotriva Covid.
Tempol, un nou posibil medicament antiviral oral promițător anti-covid
Potrivit studiului, publicat în revista Science, medicamentul experimental Tempol, care se administrează pe cale orală, a avut rezultate promiţătoare împotriva acestei boli. Studiile efectuate asupra culturilor de celule au arătat că Tempol poate limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2 prin alterarea activităţii enzimei virale numită ARN replicant, ce permite noului coronavirus replicarea genomului şi multiplicarea sa odată pătruns în celulă.
Tempolul este un compus sintetic similar cu enzima antioxidantă superoxid dismutază. Poate fi folosit pentru a reduce stresul, pentru a preveni deteriorarea oxidativă și pentru a îmbunătăți bolile de inimă și diabetul.
„Pentru realizarea acestei cercetări, oamenii de ştiinţă au studiat dacă această enzimă are nevoie de depozite de fier şi de sulf pentru a-şi susţine structura. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cazul virusului SARS-CoV-2, această enzimă are nevoie de astfel de depozite de fier şi de sulf pentru a putea funcţiona în mod optim”, se arată în comunicatul NIH.
Practic, Tempol reduce acumulările de fier și sulf, iar prin această descoperire, cercetătorii au putut astfel exploata „slăbiciunile” virusului SARS-CoV-2. De fapt, ei au descoperit, graţie experimentelor realizate pe culturi de celule, că acest medicament poate inhiba procesul de multiplicare a virusului.
De asemenea, potrivit unor studii realizate în prealabil asupra animalelor de laborator, doze ale acestui medicament antiviral au fost eficiente în cazul unor ţesuturi care sunt principala ţintă a coronavirusului, precum glandele salivare sau plămânii.
Britanicii sunt cei mai încrezători în vaccinul anti-covid
Potrivit cercetătorilor, britanicii au cea mai mare încredere în vaccinurile anti-covid, cu 9 din 10 locuitori ai țării care își pun încrederea în imunizare. Pe locul al doilea s-a clasat Israel, cu 83%. Cercetarea a fost realizată de Colegiul Imperial din Londra în 15 țări, iar rezultatele sugerează că Japonia are cea mai scăzută încredere în vaccinare, mai exact de 47%.
Cu toate acestea, încrederea generală în vaccinarea anti-covid a crescut în toate țările, ținând cont că impresiile oamenilor despre acest subiect sunt măsurate încă din noiembrie. Mai este de lucru pentru a-i convinge pe cetățenii lumii să accepte complet ideea vaccinării anti-covid, mai transmite echipa de la Colegiul Imperial din Londra, care a colaborat cu YouGov pentru a chestiona peste 68.000 de persoane din toată lumea.
Marea Britanie și Israel, țările de pe primele două locuri, au administrat printre cele mai multe doze din lume. În Marea Britanie, 87% din respondenți au spus că au încredere în imunizare, iar mai bine de jumătate din toți adulții țării au terminat schema de vaccinare până în prezent.
În partea opusă, în Japonia campania a avut probleme din cauza unor provocări organizaționale și din cauza lipsei de doze. Unele îngrijorări ale niponilor au fost legate de potențialele efecte secundare, dovedite inexistente până acum.