Din cuprinsul articolului
Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.
Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, adică nu va trebui cerută de pensionari, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, respectiv până la 1 martie 2025, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelul deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.
Una dintre cele mai importante modificări constă în schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor. Astfel, punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință. Cu alte cuvinte, cuantumul pensiei se va calcula prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Punctul de referință va reprezenta, de la 1 septembrie, raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei, potrivit avocatnet.ro.
Pe de altă parte, numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.
Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:
Art. 1.- În vederea aplicării prevederilor art. 144 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, se aprobă modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, prevăzute în anexele nr. 1-4 la prezentul ordin.
Art. 2. – Deciziile prevăzute la art. 1 se emit în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri şi plăți prestații sau ale şefului casei locale, din care un exemplar va fi comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie.
Art. 3. Semnarea deciziei de către directorul executiv adjunct al Direcţiei stabiliri şi plăți prestații sau de către șeful casei locale se face după obținerea delegării competenței aprobate de preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Art. 4. Direcțiile de specialitate din cadrul Casei Naționale de Pensii
Publice care au vizat prezentul ordin şi conducerea caselor teritoriale de pensii vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Art. 5. Direcţia management resurse umane va asigura transmiterea prezentului ordin direcţiilor generale, direcţiilor și serviciilor de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, precum şi instituţiilor subordonate acesteia.
Art. 6. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 7. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Modelul deciziei de recalculare a pensiei poate fi studiat aici.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…