Fostul președinte chinez Jiang Zemin, care a condus țara timp de un deceniu de creștere economică rapidă după represiunea de la Tiananmen din 1989, a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, a informat presa de stat chineză, potrivit Reuters.
Jiang a murit în orașul său natal, Shanghai, miercuri, după prânz, de leucemie și insuficiență multiplă de organe, a declarat agenția de presă Xinhua, publicând o scrisoare către poporul chinez din partea Partidului Comunist, parlamentului, Cabinetului și armatei de guvernământ.
Jiang a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la ora 12.13, a declarat agenţia oficială de presă Xinhua.
„Jiang Zemin a murit de leucemie şi insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la 12.13 (miercuri), 30 noiembrie 2022, la vârsta de 96 de ani”, a precizat Xinhua (China Nouă).
Când Jiang Zemin a fost numit oficial în 1989 de fostul lider Deng Xiaoping ca succesor al său, China era abia la începutul modernizării sale economice, notează și AFP. Când Jiang a părăsit funcţia de preşedinte în 2003, China devenise membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a câştigat organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 şi era pe cale să devină o superputere.
Fost primar şi şef al PCC din Shanghai, Jiang Zemin a continuat, cu un cerc de lideri apropiaţi, să exercite influenţă asupra vieţii politice chineze chiar şi după pensionarea sa oficială, potrivit analiştilor.
Decesul său a survenit la puțin peste o lună după ce președintele Xi Jinping și-a asigurat un nou mandat la conducerea Chinei în contextul unei consolidări fără precedent a puterii acestuia de la Mao Zedong încoace.
Potrivit jurnalul.ro, în anii ‘70, pe când era inginer, Jiang Zemin a lucrat în România, la Câmpulung, unde se importaseră utilaje gigant de mare tehnicitate din China. A rămas un iubitor de România, lăuda poeziile lui Eminescu, Coşbuc, Alecsandri.
A revenit în România în 1985 în calitate de ministru al Industriei Electronice, iar în 1996 a efectuat o vizită de stat în calitate de preşedinte al R.P. Chineze.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…