Sari la conținut

Veste bună pentru copiii diabetici! Medicamentul pentru întârzierea diabetului, rezultate promițătoare într-un studiu clinic

Diabet de tip 1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamentul pentru întârzierea diabetului, rezultate promițătoare în faza 3 a studiului clinic

Veste bună pentru copiii diabetici! Medicamentul pentru întârzierea diabetului, rezultate promițătoare într-un studiu clinic

Un studiu clinic de fază 3 a arătat că un medicament numit teplizumab poate încetini progresia diabetului de tip 1 la copiii și adolescenții cu un diagnostic recent. Succesul studiului ar putea ajuta la extinderea opțiunilor pentru pacienți și la ușurarea unor sarcini ale bolii.

De obicei, diabetul de tip 1 apare la o vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar al pacientului atacă celulele beta din pancreas și își pierd capacitatea de a produce insulină. Simptomele încep în stadiul 3 al bolii, dar pot fi diagnosticate mai devreme prin detectarea autoanticorpilor înrudiți și a nivelurilor anormale de zahăr din sânge. Din păcate, puțin se poate face cu acest timp suplimentar în afară de pregătirea pentru stilul de viață.

Medicamentul pentru întârzierea diabetului, rezultate promițătoare într-un studiu clinic

„Nu a existat nimic disponibil pentru a opri progresia diabetului de tip 1 după diagnostic. Știm că copiii cu diabet nou debut își pierd capacitatea de a produce insulină pe o perioadă de ani. Teplizumab pare să încetinească acest lucru”, a spus Kevan Herold, autorul principal al studiului, potrivit newatlas.com

În urma unei aprobări FDA de anul trecut, studiul de fază 3 a fost cunoscut sub numele de studiu PROTECT și a fost conceput pentru a investiga dacă teplizumab ar putea păstra funcția celulelor beta pentru mai mult timp, permițând pacienților să continue să producă insulină și, de fapt, să încetinească progresia către stadiu 3 al diabetului de tip 1.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a înrolat 328 de pacienți care au primit un diagnostic de diabet în ultimele șase săptămâni și a tratat 217 dintre aceștia cu medicamentul și 111 dintre ei cu un placebo. Pacienților li s-a administrat o doză intravenoasă zilnică fie de teplizumab, fie de placebo timp de 12 zile, apoi un al doilea curs de 12 zile șase luni mai târziu.

După 18 luni, a fost evaluată funcția celulelor beta a pacienților. Și destul de sigur, 94,9% dintre cei tratați cu medicamentul au menținut niveluri semnificative clinic ale unui anumit biomarker al funcției celulelor beta, comparativ cu 79,2% dintre cei din grupul placebo.

Teplizumab, beneficii

Rezultatele studiului au sugerat, de asemenea, că pacienții cărora li s-a administrat teplizumab au prezentat alte beneficii:

  • și-ar putea reduce consumul de insulină,
  • au avut un risc scăzut de evenimente severe de hipoglicemie,
  • au petrecut mai mult timp în intervalul țintă al glucozei,
  • au avut mai multe șanse să atingă pragul clinic de remisie și să obțină un scor mai mare la un chestionar de calitate a vieții.

În timp ce studiul arată că teplizumab poate funcționa pentru a încetini progresia diabetului, echipa spune că medicamentul ar putea funcționa cel mai bine împreună cu alte terapii.

Un tratament experimental presupune transplantul de noi celule beta pentru a le înlocui pe cele afectate de sistemul imunitar, dar acestea însele riscă să fie distruse. Teplizumab ar putea ajuta la prevenirea acestui lucru. Sau, ar putea fi asociat cu alte medicamente care funcționează într-un mod similar.

„Mi-aș putea imagina ca pacienții să înceapă cu teplizumab atunci când sunt diagnosticați pentru prima dată și apoi, probabil, să le dau intermitent un alt supresor imunitar care menține efectul. Acesta este un alt domeniu pe care suntem destul de interesați să îl urmăm”, a mai spus Herold.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel