Din cuprinsul articolului
Veste bună pentru bolnavii de cancer din Timișoara. La Centrul Oncogen din Timișoara, în cadrul unui proiect transfrontalier care a intrat în faza a doua, a fost achiziționată aparatură modernă cu ajutorul căreia pacienții cu cancer vor avea un diagnostic precis, iar tratamentele vor fi prescrise pe baza caracteristicilor genetice.
În prezent, specialiștii de la Oncogen au trecut la a doua etapă a proiectului și lucrează la elaborarea unui soft unic în ţară pentru a-i ajuta pe medici să pună rapid și corect diagnosticul în cazul bolnavilor de cancer.
”Fiecare dintre noi are o structură genetică diferită și deci fiecare dintre noi poate avea la un moment dat un cancer care este diferit. Acest soft va ajuta medicii oncologi în a decela acele diferențe și a putea da un tratament chimioterapeutic sau de alt tip specific componentei genetice a fiecăruia dintre noi.” a declarat, managerul Spitalului Județean, Raul Pătrașcu.
Echipamentele pentru bolnavii de cancer și celelalte dotări face ca Timisoara să devină furnizor de biotehnologie
Totodată, directorul Oncogen, Virgil Păunescu, a declarat că datorită dotărilor prin proiectele derulate în ultimii ani, instituția pe care o conduce are cea mai modernă aparatură de cercetare din România.
”Practic, suntem cel mai avansat centru de cercetare medicală din țară și unul din cele mai avansate din estul Europei. Finalul este propunerea noastră de vaccin anti SARS-CoV-2 care ne pune deja în situația să fim noi furnizori de biotehnologii, și nu să recuperăm, așa cum s-a întâmplat până acum un decalaj.”
Deși România nu a aplicat la finanțarea europeană pentru lupta împotriva noului coronavirus, vă amintim că Centrul Oncogen, în colaborare cu Institutul Cantacuzino din București, lucrează la crearea unui vaccin personalizat împotriva infecției cu noul coronavirus.