Noul contract cadru în Sănătate a făcut câteva modificări de bun augur pentru pacienți, iar medicii de familie pot da trimitere acum și pentru această analiză vitală.
Dana Lascu
Este vorba de setul de analize care evidențiază markerii virali, mai precis antigenul HBs și antiHBc, care arată dacă ești sau nu infectat cu virusul hepatitei B sau C.
„Încă sunt o problemă fondurile de la laboratoare care ajung pentru primele 10 zile din lună, de obicei, dar sperăm să se rezolve”, a anunțat, ieri, dr Mihaela Udrescu, de la Societatea Națională a Medicilor de Familie, la lansarea „Săptămânii de testare hepatită-HIV”, inițiată de APAH-RO.
Hepatita B are o metodă de prevenție recomandată, e vorba despre vaccin.
Din 1991 până acum, 55.000 de bolnavi români au fost tratați cu interferon, iar cu terapia non-interferon (de anul trecut încoace) au fost tratați, alți 13.900 (plus 2.000 aflați acum în tratament). În total: 70.900.
Numărul real al bolnavilor ar putea să fie, însă, mult mai mare. „Se estimează că aproximativ un milion și jumătate de români trăiește cu virusurile hepatitice B și C. Este obligatorie facilitarea testării pentru că (…) mulți nu se testează pentru că nu prezintă simptome”, a declarat Marinela Debu, președinte APAHRO. De altfel, asociația organizează o campanie de testare gratuită pe 21 mai în comuna Stănești, Giurgiu și pe 22 mai, la Brașov.
„Pentru hepatita C nu există vaccin, dar pentru hepatita B da! Trebuie să vă vaccinați ca să vă protejați! Apoi, bine ar fi să ne testăm de oricâte ori considerăm că e nevoie, dar măcar o dată pe an să mergem la medicul de familie. În plus, medicina muncii pentru orice salariat presupune analize amănunțite, făcute în fiecare an”, a subliniat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș, potrivit evz.ro.