Din cuprinsul articolului
Vertijul este o un simptom declanșat fie de probleme ale urechii interne, fie de o problemă a creierului. Iată ceea ce trebuie să știi despre vertij și cum faci diferența între cele două cauze.
Atunci când este provocat de urechea internă, vertijul nu este însoțit de alte simptome specifice, diferite. Când este vorba despre creier, însă, vertijul este resimțit împreună cu multe alte simptome.
Ce trebuie să știi despre vertij
Dr. Ana Maria Vlădilă, medic specialist neurolog, a explicat la „Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea, la Antena 3, în ce situaţii apare vertijul şi cum știi dacă este provocat de urechea internă sau creier.
„E practic cel mai comun simptom care aduce pacienţii la un consult neurologic şi constă dintr-o mişcare rotaţională pe care eu o resimt, fie al lor în raport cu mediul, fie a mediului, sau alţii ar descrie-o ca pe o senzaţie de plutire.
El apare în două situaţii, când e vorba despre urechea internă, unde avem ca un GPS care transmite ulterior informaţii despre echilibru creierului. De obicei, cauzele sunt legate de inflamaţii la acest nivel, de modificări a poziţiei pe care microcircuitele le au la nivelul urechii interne, sau despre leziuni la nivel cerebral în structurile care integrează informaţiile.
Deci, practic, creierul prin acest GPS de la nivelul urechilor percepe mişcarea, fie a capului, fie a globilor oculari, fie a înregului corp şi ulterior o integrează astfel încât să nu avem probleme în adaptarea la lucrurile pe care le avem în jur.
De fapt, vertijul apare atunci când există o asimitrie între partea dreaptă a circuitului, partea stângă şi practic când fiecare dintre circuite transmit alte coordonate creierului, el nu ştie care dintre informaţii sunt cele corecte şi atunci senzaţia de rotaţie este cea care devine extrem de supărătoare şi care aduce pacientul la doctor”, a explicat medicul.
Când știi că este cauzat de creier?
„Dacă este vorba despre o leziune cerebrală, complicaţiile pot să apară, pentru că vertijul, de obicei, nu este singurul simptom. Pot să existe vedere dublă, probleme de înghiţire, chiar să afecteze starea de conştienţă când e vorba despre un accident vascular în această zonă a creierului.
E practic, una dintre cele mai importante zone ale creierului pentru care mulţi centri aglomeraţi. Sunt centri ai respiraţiei, ai vorbirii, ai echilbrului şi care controlează toată musculatura feţei şi modul în care ne controlăm globii oculari. Altfel, dacă vorbim de vertijul periferic se poate asocia cu un risc mai mare de cădere”, a mai spus medicul.