Verdictul specialiştilor: Este sănătos sau nu somnul de după-amiază?

Unele studii au demonstrat că pe perioada verii sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

Cu toate acestea, adesea multe persoane simt nevoia ca după prânz să-şi facă siesta cu un pui de somn. Zeci de ani, oamenii de știință au avut opinii contradictorii în privinţa beneficiilor medicale reale ale somnului de după- amiază, după cum scrie Euronews.

Risc crescut de obezitate!

Într-un studiu recent publicat în revista științifică Obesity, o echipă de oameni de știință spanioli a cercetat problema somnului. Descoperirile lor aruncă o lumină nouă asupra conexiunii dintre durata, locația somnului și mai mulți markeri metabolici, inclusiv obezitate.

Potrivit cercetării realizate cu participarea a peste 3.000 de persoane, s-a constatat că cei care dorm după-amiază mai mult de 30 de minute au un indice de masă corporală cu 2% mai mare, față de cei care nu dorm. Aceștia au avut, de asemenea, un risc cu 23% mai mare de obezitate și un risc cu 40% mai mare de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni medicale care cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Ce se întâmplă cu tensiunea arterială?

Pe de altă parte, persoanele care au tras un pui de somn pentru perioade scurte de timp, mai puțin de 30 de minute, au avut un risc redus cu 21% de hipertensiune arterială.

„Siestele lungi sunt asociate cu o creștere a indicelui de masă corporală, trigliceridelor, glucozei și tensiunii arteriale. Însă, când somnul este scurt, îl vedem asociat cu o scădere a probabilității de a avea tensiune arterială crescută, astfel încât, într-un fel, somnul devine protector”, a spus Marta Garaulet, autoarea studiului și profesor de fiziologie la Universitatea din Murcia, Spania.

Studiul a concluzionat că durata somnului ar trebui considerată „relevantă în obezitate”, dar rezultatele indică doar „asocieri”, a clarificat Garaulet, și nu o cauză formală și efect, potrivit sursei citate de tvr.ro.

Cu alte cuvinte, cercetătorii au făcut asocieri „relevante” între persoanele care, de exemplu, dorm mult după-amiază și au un risc mai mare de obezitate, dar asta nu înseamnă neapărat că acești oameni sunt supraponderali pentru că dorm mult și nici că dorm mai mult după-amiază din cauza greutății lor.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: