Verdețuri-minune care curăță ficatul de toxine, vă scapă de kilogramele în plus și aduc colesterolul în limite normale

Păpădia, leurda, ştirul, ştevia sunt doar câteva dintre plantele „minune” excelente pentru detoxifiere și slăbit. Sunt bogate în vitamine, minerale, scad colesterolul, întăresc imunitatea şi au foarte puţine calorii.

Cel puţin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie să conţină verdeţuri sub diferite forme: salate, ciorbă, felul doi.

Păpădia detoxifiează şi protejează ficatul

Ca orice altă plantă, păpădia poate să îşi găsească locul în mâncare. Are aceleaşi proprietăţi ca şi verdeţurile, fiind bogată în vitamine. Dă un gust deosebit salatelor, datorită gustului său puţin amărui. „Este o plantă nedreptăţită şi uitată, dar are proprietăţi extraordinare pentru detoxifierea organismului”, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu care o recomandă ca un bun digestiv, un protector al ficatului şi o sursă bogată de vitamina K. „Nu ştiu de ce oamenii nu o consumă mai des. Poate pentru faptul că o găsesc peste tot”, spune medicul.

Rucola, un pic mai acrişoară

Este ruda nobilă a păpădiei, cu un gust puţin mai acrişor, dar cu proprietăţi similare. Se foloseşte, de asemenea, în salate. „Faţă de umila păpădie sălbatică, rucola are mai puţini nutrienţi, dar este şi ea benefică organsimului. O plantă crescută pentru comerţ va fi întotdeauna mai săracă în vitamine decât una sălbatică, obişnuită cu vitregiile. Planta sălbatică dezvoltă mai mulţi fitonutrienţi”, explică nutriționistul.

Leurda scade colesterolul

Este varianta sălbatică a usturoiului. Datorită unui fitonutrient pe care îl conţine (alicina), are efect asupra virusurilor şi poate fi utilizată împotriva gripelor şi răcelilor. „Este un bun imunostimulator, un digestiv excelent, scade tensiunea şi colesterolul”, precizează dr. Eduard Adamescu. Se poate folosi în mâncăruri, alături de urzici, ceapă, usturoi şi praz.

Ştirul tonifică sistemul nervos

Mâncarea de ştir este şi ea uitată, dar această plantă sălbatică este extrem de bogată în magneziu şi un tonic pentru sistemul nervos. „Se poate găti împreună cu ştevia şi loboda. În ciorbă, va căpăta un gust extrem de bun”, este de părere Eduard Adamescu

Măcrişul crud, bun pentru salate

Se consumă mai bine crud, în salate. Este bogat în vitamina C. Dacă aveţi probleme cu articu laţiile, suferiţi de pietre la rinichi sau afecţiuni biliare, măcrişul este contraindicat.

Condimentaţi cu busuioc, coriandru şi mentă

Mirodeniile dau un gust deosebit salatelor de primăvară. Mai mult, ele vor facilita digestia şi vor avea un efect puternic împotriva ciupercilor şi bacteriilor digestive. „Sunt binevenite în salate, deoarece stimulează secreţia gastrică”, adaugă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

31 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Citeste si: