Din cuprinsul articolului
Veganismul, fenomen răspândit printre vedete. De ce a ales o cântăreață celebră acest stil alimentar? Este adoptat pentru că viața lor se schimbă în bine de când au renunțat la consumul produselor de origine animală.
Veganismul, fenomen răspândit printre vedetele de la noi
Printre cele mai cunoscute vedete vegane se numeră Irina Loghin, Andreea Raicu, Ioana Ginghină, Claudia Pavel, Olivia Steer, Andi Moisescu, etc.
Paula Seling este una dintre vedetele care nu simte lipsa cărnii. Celebra cântăreață se simte bine în pielea ei. Ea spune că acest stil îi aduce numai beneficii.
Veganismul, fenomen răspândit printre vedete. De ce a ales Paula acest stil
Vedeta susține stilul vegan de 11 ani, însă nu se poate abține de la fructele de mare și pește.
Veganismul, fenomen răspândit printre vedete. Paula: Nu am mai mâncat carne de 11 ani
„Sănătatea mea a avut de câștigat, energia mi-a crescut enorm, am poftă de viață și satisfacția că pot să fac ceva pentru a ajuta lumea.
Nu am mai mâncat carne de 11 ani, produse de origine animală – de 5 ani și nici nu intenționez să mănânc. Nu mă tentează. Singurul lucru care îmi face cu ochiul sunt fructele de mare sau peștele, rareori. Însă, în general, mă abțin”, a declarat cântăreața.
Sfat important de la Paula Seling
Paula Seling spune că este un aport personal și nu oferă sfaturi legate de acest stil alimentar. Totuși, vedeta a oferit un sfat important celor care doresc să devină vegani: Să nu înlocuiască produsele animale cu carbohidrați și produse procesate.
Veganismul, beneficiu pentru organism
„Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Este o alegere a fiecăruia. Eu am început ținând posturile. M-am simțit foarte bine și am văzut că e un beneficiu pentru organism. Apoi, am vizionat un film despre industria cărnurilor, cum sunt tratate animalele în ferme și am decis să nu mai fiu parte din așa ceva. Nu le cer nici celor din familie, nici prietenilor să facă precum fac eu. Pur și simplu, am vrut să fie aportul personal.
Dar dacă își doresc asta, să nu înlocuiască produsele animale cu carbohidrați și produse procesate. Să le înlocuiască cu legume, cu crucifere, frunze (spanac, ruccola etc.), să mănânce semințe, să ia B12 și probiotice, după prescripția medicului”, conchide Paula Seling, potrivit spynews.ro.
Care sunt beneficiile unui stil de viață vegan?
1. Riscul redus de cancer
În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit carnea roșie cancerigenă din grupa 2, ceea ce înseamnă că probabil provoacă cancer la om. OMS a pus carnea procesată (cum ar fi slănina și pepperoni) în categoria Grupului 1. Adică este cancerigen pentru oameni. Fumatul de tutun și azbestul sunt, de asemenea, în categoria Grupului 1.
Chiar și cantități mici de carne ar putea crește riscul de cancer. Un studiu de la Universitatea Oxford de la începutul acestui an a constatat că consumul a doar trei tipuri de slănină pe zi ar putea crește riscul de cancer cu 20%.
Profesorul Jane Plant, un geochimist care a supraviețuit cancerului de șase ori, susține că lactatele sunt, de asemenea, cancerigene. Ea crede că dieta ei pe bază de plante a contribuit la remiterea cancerului de sân în remisie de două ori.
Risc redus de boli cardiovasculare
2. Riscul redus de boli cardiovasculare
Carnea conține de obicei cantități mari de grăsimi saturate și trans, care pot crește colesterolul din sânge. Colesterolul poate provoca depuneri grase în vasele de sânge, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral, boli ale arterelor periferice și boli de inimă. Alimentele pe bază de plante, prin natură, nu conțin colesterol dietetic. O dietă bogată în grăsimi și colesterol poate crește tensiunea arterială, ceea ce face ca bolile cardiovasculare să fie mai probabile.
Un studiu din 2018 realizat de Cleveland Clinic a constatat că consumul de carne roșie ar putea crește riscul de boli de inimă cu 1.000 la sută mai mult decât o dietă pe bază de plante.
Riscul redus de diabet
3. Riscul redus de diabet
Din ce în ce mai multe cercetări constată că o dietă pe bază de plante ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet sau chiar inversa boala cu totul.
Un studiu recent, care a inclus peste 2.000 de adulți, a constatat că persoanele care au crescut numărul de fructe, legume și nuci în dieta lor și-au redus riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 60 la sută mai mult decât cei care nu au.
Este chiar posibil să inversați diabetul prin adoptarea unei diete pe bază de plante. Acest concept este susținut de cercetare. Colegiul American de Medicină a Stilului de Viață (ACLM) recomandă un program online care îi ajută pe cei care suferă de diabet să adopte o dietă pe bază de plante pentru a inversa starea lor. Institutul Național pentru Diabet și Endocrinologie din Slovacia testează un program alimentar integral, bazat pe plante, pentru a ajuta la inversarea stării.
4. Stare de spirit îmbunătățită
Comitetul pentru medici pentru medicină responsabilă (PCRM) subliniază un studiu pe site-ul său web care analizează obiceiurile alimentare și stările de spirit ale a 3.486 de persoane de-a lungul a cinci ani. Studiul a constatat că participanții care au consumat alimente vegetale întregi au raportat mai puține simptome de depresie.
Un alt studiu a constatat că vegetarienii experimentează de obicei stări mai pozitive decât consumatorii de carne. Nutriționistul Geeta Sidhu-Robb a vorbit cu Cosmopolitan despre acest studiu, care a fost publicat în Nutrition Journal. Eliminarea acizilor grași cu lanț lung, predominant acid arahidonic, care este prezent în carne și este asociat cu simptome de depresie, înseamnă că sunteți mai puțin expuși riscului de a suferi de acesta. Dietele vegane au, de asemenea, carbohidrați mai complecși prezenți, care cresc hormonul serotoninei care se simte bine în creier.