Din cuprinsul articolului
Vegan timp de o lună: Uite ce schimbări se produc în corpul tău dacă „tai” carnea
Gândul de a renunța definitiv la carne și de a deveni vegan este o perspectivă înfricoșătoare. Dar cum va reacționa inițial organismul nostru dacă vom elimina carnea din alimentația noastră?
Dacă schimbăm radical stil de viață pare un lucru extrem, dar putem încerca să ne alăturăm unui trend de masă. Corpul ne va mulțumi pentru această decizie.
Modul în care organismul reacționează la anumite grupe de alimente variază de la persoană la alta – unele persoane au alergii, intoleranțe sau sunt pur și simplu sensibile la anumite grupe de alimente.
„Atunci când eliminăm o grupă de alimente, cum ar fi carnea, din dieta noastră, trebuie să compensăm cu diferite tipuri de alimente pentru a înlocui substanțele nutritive furnizate de acea grupă de alimente.”
Carnea are o mulțime de proteine, precum și minerale și vitamine, cum ar fi fierul și vitamina B12. Modul în care organismul nostru reacționează la o dietă bazată pe plante depinde de ceea ce „punem” în locul ei.
„Dacă mâncăm o mulțime de alimente nutritive – cum ar fi legumele, leguminoasele, cerealele integrale, fructele, nucile și semințele – este probabil să ne simțim plini de energie și hrăniți. Cu toate acestea, dacă pur și simplu eliminăm carnea și alte produse de origine animală și mâncăm doar carbohidrați și grăsimi, probabil că ne vom simți leneși și obosiți.”
Ce se va întâmpla cu intestinul nostru dacă devenim vegani?
„O dietă nutritivă și echilibrată pe bază de plante, bogată în legume, leguminoase, fasole și cereale integrale, toate acestea sunt foarte benefice pentru flora noastră intestinală, deoarece oferă o mulțime de fibre, care ajută la digestie, precum și acționează ca prebiotice și hrănesc bacteriile intestinale.”
Cu toate acestea, dacă introducem brusc în dieta noastră o mulțime de alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, lintea și legumele, stomacul poate reacționa și vă puteți simți balonat, potrivit Pro News.
Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente sunt bogate în fructo-oligozaharide (FOS) și galacto-oligozaharide (GOS). Aceste fibre sunt foarte benefice pentru sănătatea noastră intestinală, dar pot acumula gaze în colon.
Sfatul medicului este să încercăm să introducem încet alimentele bogate în fibre. Și să ne asigurăm că suntem suficient de hidratați. Deoarece hidratarea poate ajuta digestia.
Ce se întâmplă cu pielea noastră atunci când urmăm o dietă vegană?
Modul în care pielea noastră reacționează la alimentele pe care le consumăm este, de asemenea, foarte diferit pentru fiecare dintre noi. Unii oameni nu vor observa nicio diferență în urma unei schimbări în dieta lor, alții vor vedea schimbări mari. Din nou, merită să fii atent când te gândești ce să înlocuiești cu ce.
O dietă nutritivă, vegană, bogată în legume pline de vitamine și minerale, va fi benefică pentru pielea noastră, spune specialistul, dar „dacă adăugăm la dieta noastră alimente foarte procesate (chiar și pe bază de plante), bogate în grăsimi saturate, zahăr și sodiu, pielea probabil că nu va avea parte de un plus de strălucire.”
Calitatea părului variază în funcție nu numai de calitatea, ci și de cantitatea din alimentația noastră.
„A avea un deficit de energie prea mare (adică mâncăm mai puțin decât arde corpul nostru) poate duce la căderea părului (printre alte lucruri precum oboseala, oasele slabe și deficiențele nutritive), în timp ce o dietă echilibrată și variată va oferi toți nutrienții de care părul nostru are nevoie pentru a crește și a străluci – precum vitaminele B, fierul, zincul și multe altele.”
Atunci când începeți o dietă vegană, poate fi dificil să satisfaceți acest necesar de energie la început, notează medicul, deoarece alimentele integrale pe bază de plante (legume, fasole, linte, tofu) tind să fie mai puțin dense din punct de vedere energetic decât produsele de origine animală. Trebuie să mâncăm cantități mai mari de alimente pentru a ajunge la aceeași cantitate de energie.
Să ne urmărim consumul de alimente pentru a ne asigura că ne îndeplinim cerințele zilnice.
Medicii recomandă să introducem în dieta noastră cât mai multe alimente integrale gătite în casă. Doar pentru că o masă este etichetată ca fiind pe bază de plante nu înseamnă neapărat că este sănătoasă pentru noi.
Să nu eliminăm carnea până nu o „schimbăm” cu o altă proteină. Dacă eliminăm o grupă de alimente din dieta noastră, trebuie să o înlocuim. Așadar, dacă eliminăm carnea, să ne asigurăm că ne umplem cu alte surse de proteine precum tofu, fasole și linte.
Să nu uităm să diversificăm aportul de surse de proteine. Alimentele pe bază de plante sunt rareori proteine complete, ceea ce înseamnă că nu conțin toți aminoacizii esențiali – elementele constitutive ale proteinelor. Dar dacă combinăm două sau mai multe surse, cum ar fi fasolea și cerealele, obținem o valoare proteică completă.
Să adăugăm legume, fructe, fasole, linte, nuci, semințe și cereale integrale în dieta noastră. Acestea sunt pline de vitamine, minerale și fibre și îi vor oferi organismului nostru combustibilul de care are nevoie.