Din cuprinsul articolului
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar fi consumat brânză cumpărată de la un producător local.
În urma analizelor pe care le-a făcut, medicii de la Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” au constatat că Adriana Stere a fost infestată cu bacteria Coxiella burnetii care cauzează febra Q.
Aceasta a susținut că a mâncat brânză de la un producător local, pe 15 septembrie, iar ulterior s-a confruntat cu simptome îngrozitoare. După șase zile de la consumul produsului au apărut primele simptome: oboseală, stare generală alterată, iar după alte trei zile febra și frisoanele, apoi tuse, potrivit adevarul.ro.
Ce este febra Q?
Febra Q este o boală infecțioasă, mai puțin frecventă, cauzată de către bacteria Coxiella burnetii. Această bacterie are ca rezervor bovinele, caprinele și unele artropode și se transmite la om prin ingerarea laptelui contaminat sau pe cale respiratorie.
Coxiella burnetii este o bacterie, cu localizare intracelulară obligatorie, înalt infecţioasă, care infectează, mai ales, animalele domestice precum oi, capre sau vite. Transmisă în mod obişnuit prin inhalarea aerosolilor contaminaţi, febra Q se poate manifesta ca boală febrilă autolimitată, pneumonie sau hepatită.
„Cu toate acestea, în anumite circumstanţe, există posibilitatea evoluţiei către o formă cronică, implicând predominant valvele cardiace preexistent lezate sau vasele de sânge. Diagnosticul este uzual stabilit serologic, iar Doxiciclina reprezintă cea mai frecventă alegere de antibioterapie”, se arată într-un studiu clinic realizat în anul 2018 de specialiști ai Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“.
Cum se transmite boala de la animale la oameni
Potrivit Manualului de Boli Infecţioase, apărut la Editura Medicală, „febra Q este caracterizată clinic prin semne generale şi afectarea plămânilor sub forma unor pneumonii atipice. Timpul de incubaţie variază între 12 şi 26 de zile, iar boala debutează brusc, cu frisoane şi febră, transpiraţii abundente, stare generală alterată, cefalee, mialgii, astenie, iar uneori pot spă apară şi tulburări digestive”.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a oferit câteva sfaturi generale, atât pentru fermieri cât şi pentru persoanele implicate în creşterea animalelor de fermă, în vederea protecției și a reducerii riscurilor de sănătate a populaţiei expuse.
De obicei, infecţia poate să apară ca urmare a inhalării/ingerării de spori rezistenţi proveniţi din particulele de praf contaminate cu excreţii rezultate după fătare sau secreţii.
Bălegarul sau urină precum şi subproduse animaliere cum ar fi pielea, lâna sau blana pot constitui sursă de infecţie. Cel mai expus la riscul apariţiei bolii este personalul din abatoare sau ferme.
O altă sursă de infecţie o constituie consumul de lapte nepasteurizat, dar și cel de brânzeturi. Insectele hematofage, sau unele leziuni cutanate superficiale existente la manipulatorii de animale pot fi implicate în producerea bolii, susțin reprezentanții ANSVSA.
Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii
ANSVSA vă prezintă mai multe indicaţii care trebuie respectate în vederea evitării riscului de îmbolnăvire în ferme:
– Spălaţi-vă riguros pe mâini de mai multe ori pe zi şi întotdeauna înainte de a mânca, fuma şi după terminarea programului zilnic de lucru;
– Spălaţi-vă imediat rănile pielii cu săpun şi apă curentă şi acoperiţi-le cu un pansament impermeabil;
– Manipulaţi ţesuturile de origine animală potenţial infectate, precum şi avortonii sau materialele venite în contact cu acestea, utilizînd întotdeauna mănuşi impermeabile;
– Utilizaţi echipament personal de protecţie suplimentar (inclusiv măşti şi ochelari de protecţie) pentru activităţi ce prezintă risc crescut, cum ar fi în cazul focarelor confirmate de Febră Q;
– Depozitaţi îmbrăcămintea de protecţie separat de îmbrăcămintea de lucru şi nu purtaţi îmbrăcămintea de lucru contaminată în interiorul fermei sau la domiciliu;
– Nu consumaţi lapte nefiert şi nu mâncaţi sau fumaţi în zonele cu animale;
– Dacă expunerea la insecte hematofage este inevitabilă, utilizaţi îmbrăcăminte de protecţie adecvată.
– Femeile însărcinate trebuie să evite contactul apropiat cu bovine, caprine, sau pisici aflate sunt în proces de parturitie, sau în perioada post-partum, sau cu oile şi mieii, mai ales primăvara.