Probiotic natural. Alimentele fermentate au fost o componentă esențială în dieta oamenilor timp de secole întregi și sunt excelente pentru sănătate. Alimentele fermentate au devenit iarăși foarte populare în ultimul timp, mâncărurile gătite recăpătând teren. În sfârșit, am învățat să respectăm tradițiile strămoșilor noștri, care făceau lucrurile cu mult mai multă înțelepciune.
Alimentele fermentate au fost o componentă esențială în dieta oamenilor timp de secole întregi. De exemplu, navigatorii din sec. al XVIII-lea mâncau varză murată pentru a preveni scorbutul, o boală cauzată de deficiența vitaminei C.
O singură lingură cu varză murată este echivalentul unei sticle cu băutură probiotică. Varza murată se obține prin procesul de fermentare și abundă în enzime care ne ajută la digestie și la asimilarea nutrienților.
Varza murată efectiv accelerează procesul de digestie. Dar mare grijă, nu orice varză murată. Dacă este cumpărată, de cele mai multe ori este ultra tratată și pasteurizată. Se păstrează câteva din beneficii, dar nu se compară cu varza murată în stil tradițional, acasă. De asemenea, aveți grijă la cantitate, varză murată consumată în exces poate duce la apariția eructației și flatulenței. Nu este indicată hipertensivilor, având în vedere că este un produs sărat. Ca întotdeauna vă reamintim că orice schimbare de alimentație trebuie discutată cu medicul curant, în cazul în care aveți diferite afecțiuni. Acest articol are caracter informativ și nu înlocuiește un consult de specialiate.
Iată cum se prepară acasă varza murată, pentru a avea propria dv. sursă de probiotice
Aveți nevoie de 3 kilograme de varză albă crudă și 3 linguri de sare de mare. Puteți folosi și varză roșie.
Tocați varza mărunt, tip fideluță, ca pentru salată și îndepărtați cotoarele. Amestecați-o apoi într-un bol cu sarea. Frământați-o bine aproximativ un sfert de oră, până se înmoaie și chiar se lasă o zeamă. Apoi transferați acest amestec îndesându-l în borcane.
Punem la fiert 1 l de apa cu 10 g sare fiindcă și varza este puțin sărată. Saramura se lasă la fiert 2-3 minute, apoi se stinge focul și se lasă 10 minute la răcorit.
Îndesăm și condimente care ne plac, plasăm borcanele pe o suprafață plană și turnăm cu polonicul saramura aceea fierbinte. Turnăm puțin câte puțin, pentru a evita crăparea borcanelor.
Borcanele cu varză tocată nu se închid etanș din prima zi, ci se acoperă pentru 24 de ore cu capace proviziorii (farfurioare). Veți vedea că procesul de fermentație va începe și se va forma o spumă care nu trebuie aruncată.
De-abia a doua zi se pune câte 1 lingură de oțet în fiecare borcan, se înfiletează capacele și se depozitează într-o încăpere răcoroasă. Murarea durează 2-3 săptămâni, însă varza tocată rezistă bine și peste 1 an. În caz de nevoie, dacă apar bule în borcane, va fi necesară vânturarea lichidului.