Din cuprinsul articolului
Vârstnicii care suferă de singurătate cronică se confruntă cu un risc cu 56% mai mare de accident vascular cerebral decât cei care nu sunt singuri, potrivit unui nou studiu de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Chirurgul general dr. Vivek Murthy a atras atenția anul trecut asupra unei epidemii de singurătate și izolare socială la nivel național, avertizând că lipsa conexiunii sociale crește riscul de deces prematur cu peste 60%.
Acum, cercetătorii de la Harvard spun că sunt printre primii care au explorat legătura dintre schimbările în singurătate și riscul de accident vascular cerebral în timp. Descoperirile au fost publicate în eClinicalMedicine.
Vârstnicii singuri au risc mai mare de accident vascular cerebral
Autorii studiului au analizat 12.161 de adulți, de 50 de ani și peste, care nu au suferit niciodată un accident vascular cerebral și au împărtășit informații despre singurătatea lor.
Patru ani mai târziu, cei 8.936 de persoane care încă participau la studiu au răspuns la aceleași întrebări. Ei au fost împărțiți în patru grupuri pe baza ambelor rezultate:
- „consecvent scăzut” (cei care au avut de două ori scoruri scăzute pe scara singurătății);
- „remisiv” (cei care au obținut un scor mare prima dată și scăzut a doua oară);
- „debut recent” (cei care au avut scoruri scăzute inițial și mari la urmărire);
- „consecvent ridicat” (cei care au obținut un scor mare de ambele ori).
În timpul perioadei de urmărire de opt ani, 601 accidente vasculare cerebrale au fost înregistrate printre cei 8.936 de participanți.
- Cercetătorii au descoperit că grupul de singurătate „consecvent ridicat” a avut un risc cu 56% mai mare de accident vascular cerebral decât grupul „consecvent scăzut”.
- Cei din celelalte două grupuri – „remisiv” și „debut recent” – nu au avut un risc crescut de accident vascular cerebral.
Diferența dintre singurătate și izolare socială
Cercetătorii sugerează că efectul singurătății asupra riscului de accident vascular cerebral are loc pe termen lung.
„Evaluările repetate ale singurătății pot ajuta la identificarea celor care sunt singuratici cronic și, prin urmare, prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral”, a spus autorul principal Yenee Soh, potrivit NY Post.
„Dacă nu reușim să abordăm sentimentele lor de singurătate, la scară micro și macro, ar putea exista consecințe profunde asupra sănătății.”
Soh a subliniat că singurătatea și izolarea socială nu sunt aceeași. Cercetătorii de la Harvard au clarificat că izolarea socială este o lipsă de contact uman sau de relații semnificative, în timp ce singurătatea înseamnă să te simți singur, deoarece relațiile tale nu îți satisfac nevoia de conexiune.
Echipa lui Soh speră că cercetări suplimentare vor arunca lumină asupra modului în care funcționează asociația singurătate-accident vascular cerebral.