Din cuprinsul articolului
Un nou studiu a descoperit că există două perioade specifice în care organismul uman se confruntă cu explozii drastice de îmbătrânire.
Potrivit unui nou studiu, în loc ca îmbătrânirea să fie un proces treptat, organismul uman experimentează de fapt două explozii dramatice de îmbătrânire la nivel molecular.
Studiul – publicat pe 14 august în revista Nature Aging – a analizat peste 135 000 de tipuri de molecule afectate de îmbătrânire la 108 adulți cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani. Aceste molecule au fost urmărite pentru modificări legate de vârstă la fiecare trei până la șase luni.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că majoritatea acestor molecule eșantionate nu s-au schimbat constant în timp. În schimb, fie au crescut, fie au scăzut rapid în jurul a două vârste: 45 și 65 de ani.
„Nu ne schimbăm doar treptat de-a lungul timpului. Există unele schimbări cu adevărat dramatice”, Michael Snyder, genetician la Universitatea Stanford și coautor al studiului.
„Se pare că mijlocul anilor 40 este o perioadă de schimbări dramatice, la fel ca și începutul anilor 60 – și acest lucru este valabil indiferent de clasa de molecule la care te uiți.”
Pentru persoanele în vârstă de 40 de ani, studiul a evidențiat modificări semnificative ale moleculelor legate de metabolismul alcoolului, al cafeinei și al grăsimilor, de bolile cardiace și de piele și mușchi. În cazul persoanelor aflate la jumătatea vârstei de 60 de ani, au fost observate modificări semnificative ale moleculelor legate de metabolismul carbohidraților și al cafeinei, de reglarea imunității, de funcția renală și de bolile cardiace, precum și de piele și mușchi.
Cercetătorii spun că descoperirile ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a ceea ce determină aceste modificări moleculare.
„Dacă putem găsi factorii determinanți ai acestor modificări, am putea chiar să găsim modalități de a încetini sau chiar inversa factorii determinanți ai îmbătrânirii în aceste două momente”. Xiaotao Shen, biolog computațional la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore și coautor al studiului, a declarat pentru Washington Post.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…