Din cuprinsul articolului
Simptome infarct femei. Bolile de inimă apar mai devreme la bărbați, deoarece femeile sunt protejate de un hormon feminin numit estrogen. La menopauză însă, când nivelul acestui hormon scade, e indicată o vizită la medicul cardiolog.
Bărbații, în schimb, ar trebui să se controleze la inimă, începând cu vârsta de 40 de ani.
Medicul cardiolog David Wilber a explicat cum să amânăm cât mai mult apariția bolilor de inimă dar și când e recomandat să ne facem un control cardiologic.
”Până la 60 de ani, mai mulți bărbați decât femei au boli de inimă. După 60 de ani, se echivalează. Asta pentru că, în cazul femeilor, estrogenul are rol protector împotriva bolilor cardiovasculare ischemice. Așa că mai puține femei fac infarct până la 50 de ani. Orice bărbat peste 40 de ani să se ducă măcar o dată la 3-4 ani la cardiolog să facă anumite analize de sânge, un test de efort și apoi la 60 de ani, vizite anuale. Femeile trebuie să meargă la cardiolog după ce intră la menopauză o dată și de la 60 de ani, anual, pentru că boala apare cândva. Noi, cardiologii reușim să recunoaștem anumite boli sau semne și știm unde să trimitem pacientul”, a completat cardiologul.
Dacă avem în familie pe cineva care a fost diagnosticat cu o boală de inimă, la o vârstă tânără, adică până în 60 de ani, trebuie să ne facem investigații mai amănunțite, mai devreme.
Simptomele infarctului la femei
Dacă în cazul bărbaților, cel mai frecvent semn al atacului de cord este durerea puternică în piept, la femei simptomele infarctului nu includ întotdeauna dureri în piept şi sunt mai subtile.
Dureri în piept sau disconfort. Durerile în piept sunt cel mai comun simptom pentru un atac de cord însă unele femei nu prezintă astfel de manifestări. Femeile pot simţi un fel de presiune sau sentiment de plin, iar durerea pote fi oriunde în piept, nu doar în partea stângă. Senzaţia din timpul unui infarct este disconfort extrem.
Dureri în braţe, spate, gât sau mandibulă. Acest gen de dureri sunt specifice mai mult femeilor decât bărbaţilor. Femeile pot fi derutate de aceste simptome, durerile se pot manifesta gradual sau brusc. Dacă durerile apar în timpul somnului acestea pot trezi. Dacă simţiţi vreun simptom atipic în vreuna din părţile corpului deasupra taliei, trebuie să comunicaţi urgent acest lucru medicului.
Dureri de stomac. Uneori oamenii confundă durerile de stomac şi cred că este vorba de arsuri, răceală sau ulcer, când de fapt sunt semnalul că are lor un infarct. Alteori femeile simt o presiune enormă în zona abdomenului, ca şi cum un elefant li s-ar fi aşezat pe burtă.
Probleme de respiraţie, greaţă sau ameţeală. Dacă aveţi probleme să respiraţi, fără vreun motiv, s-ar putea să fie vroba un atac de cord, în special dacă mai aveţi încă unul sau mai multe simptome.
Transpiraţie. Femeile care trec printr-un atac de cord, de multe ori transpiră abundent (transpiraţii reci), lucru caracteristic, de fapt, pentru momente extrem de stresante.
Oboseală extremă. Unele femei care suferă un infarct se simt extrem de obosite, chiar dacă stau aşezate sau chiar nu s-au mişcat prea mult, simple acţiuni, precum mersul la baie, devine o corvoadă.