Sari la conținut

Vârsta de pensionare pentru femei, MODIFICATĂ. Uite cât trebuie să mai muncești

pensionare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Pensionare pe caz de boala

Vârsta de pensionare pentru femei, MODIFICATĂ. Femeile sunt nevoite să muncească mai mult. De astăzi, 1 iulie 2024, vârsta de pensionare s-a modificat. Află cât trebuie să mai muncești ca să te pensionezi.

Stagiul complet de cotizare în cazul femeilor

Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei a crescut cu șase luni. Astfel, femeile se vor pensiona la împlinirea a 61 de ani. De asemenea, din 1 iulie, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu ce al bărbaților și va fi 34 de ani, potrivit stiri.md.

Vârsta de pensionare pentru femei

pensie
Sursă foto: Playtech

Momentan femeile se pensionează la 60 de ani și șase luni, iar vârsta de pensionare crește cu șase luni anual. În patru ani, aceasta ar urma să se egaleze cu vârsta de pensionare a bărbaților. Mai exact, din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie 2024, stagiul complet este de 33 de ani și șase luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, iar persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie. Această categorie vor primi o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă

Se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Reexaminarea pensiei

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activitatea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. Din 1 ianuarie 2024 se reexaminează și pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, cu condiția că persoanele au realizat un stagiu de cotizare de la doi ani până la șapte ani.

Ca urmare a indexării cu 6% din 1 aprilie 2024, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare constituie 2.777 de lei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel