Un focar al virusului variolei maimuțelor în America de Nord și Europa se răspândește în principal prin contact intim în rândul bărbaților, cu aproximativ 200 de cazuri confirmate și suspectate în cel puțin o duzină de țări, au declarat luni oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.
Focarul a avansat rapid în Europa și America de Nord în ultima săptămână și este de așteptat să fie mult mai răspândit pe măsură ce mai mulți medici caută semnele și simptomele. Două cazuri confirmate și unul suspectat de variolă a maimuței în Marea Britanie au fost raportate la OMS cu doar 10 zile în urmă, primele cazuri din acest an în afara Africii, unde virusul a circulat în general la niveluri scăzute în ultimii 40 de ani, a declarat OMS.
„Am văzut câteva cazuri în Europa în ultimii cinci ani, doar la călători, dar aceasta este prima dată când vedem cazuri în multe țări în același timp la oameni care nu au călătorit în regiunile endemice din Africa. ”, a spus dr. Rosamund Lewis, care conduce cercetarea OMS asupra variolei, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri transmise în direct pe canalele de socializare ale organizației.
Națiunile europene au confirmat zeci de cazuri în ceea ce a devenit cel mai mare focar de variolă a maimuței de pe continent, potrivit armatei germane. SUA și Canada au fiecare cel puțin cinci cazuri confirmate sau presupuse până acum. Belgia tocmai a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienții cu variola maimuței.
OMS a convocat o întâlnire de urgență în acest weekend prin videoconferință pentru a analiza virusul, a identifica pe cei mai expuși riscului și a studia transmiterea acestuia. Organizația va organiza o a doua întâlnire globală despre variola maimuțelor săptămâna viitoare pentru a studia mai amănunțit riscurile și tratamentele disponibile pentru combaterea virusului.
Deși virusul în sine nu este o infecție cu transmitere sexuală, care se răspândește în general prin sperma și fluide vaginale, cea mai recentă creștere a cazurilor pare să fi fost răspândită în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați, au spus oficialii OMS, subliniind că oricine poate contracta. variola maimuțelor.
„Multe boli se pot răspândi prin contact sexual. Ai putea să tusești sau să răcești prin contact sexual, dar asta nu înseamnă că este o boală cu transmitere sexuală”, a spus Andy Seale, care consiliază OMS cu privire la HIV, hepatită și alte infecții cu transmitere sexuală.
Virusul se răspândește prin contactul apropiat cu persoane, animale sau materiale infectate cu virusul. Intră în corp prin pielea ruptă, tractul respirator, ochi, nas și gură. Deși se crede că transmiterea de la om la om are loc și prin picături respiratorii, această metodă necesită un contact prelungit față în față, deoarece picăturile nu pot călători mai mult de câțiva metri, potrivit CDC.
„Acesta este un virus care este super stabil în afara gazdei umane, așa că poate trăi pe obiecte precum pături și lucruri de genul acesta”, a declarat Dr. Scott Gottlieb pentru CNBC într-un interviu separat, luni, la „Squawk Box”. „Și astfel puteți vedea situații în care oamenii devin reticenți în a proba îmbrăcăminte, lucruri de genul acesta, în care ar putea deveni perturbatoare în zonele în care acest lucru se răspândește, cum ar fi New York City.”
El a spus că se așteaptă la mai multe cazuri confirmate în SUA în săptămânile următoare, deoarece medicii și oficialii de sănătate publică reevaluează pacienții care au prezentat simptome, iar virusul continuă să se răspândească.