Din cuprinsul articolului
Variola maimuței: care sunt cele 4 grupuri cu risc ridicat pentru infectare. Sunt necesare vaccinările în masă? Răspunsul OMS.
Numărul de cazuri de variolă a maimuței a devenit un motiv de îngrijorare la nivel global, iar acum boala este prezentă în până la 20 de țări. Deși afecțiunea este endemică în Africa de Vest și Centrală, este rară în alte părți ale lumii.
Variola maimuței: sunt necesare vaccinările în masă? Răspunsul OMS
În ultimele săptămâni, au fost raportate peste 100 de cazuri confirmate și suspectate și există mai multe persoane care caută acum simptomele și factorii de risc ai infecției. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, variola maimuțelor se transmite prin contact sexual între bărbați. Cu toate acestea, nu este o boală cu transmitere sexuală.
În plus, se poate contracta intrând în contact cu un animal infectat, o persoană sau un obiect contaminat.
Organizația Mondială a Sănătății nu crede că focarul de variola a maimuței din afara Africii necesită vaccinări în masă, deoarece măsuri precum o bună igienă și un comportament sexual sigur vor ajuta la controlul răspândirii acesteia, a declarat luni un înalt oficial.
Richard Pebody, care conduce echipa cu agenți patogeni cu amenințare ridicată din cadrul OMS Europa, a declarat pentru Reuters într-un interviu că aprovizionarea imediată cu vaccinuri și antivirale este relativ limitată.
Comentariile sale au venit după ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a declarat că este în curs de eliberare a unor doze de vaccin Jynneos pentru a fi utilizate în cazurile de variola maimuțelor. Guvernul Germaniei a declarat luni că evaluează opțiunile de vaccinare, în timp ce Marea Britanie le-a oferit unor lucrători din domeniul sănătății.
Care sunt simptomele variolei maimuțelor?
Simptomele cheie ale variolei maimuțelor sunt:
1. Febră
2. Dureri de cap
3. Ganglioni limfatici umflați
4. Oboseală
5.Dureri de spate
6. Dureri musculare
7. Frisoane
În etapele ulterioare, se poate forma o erupție cutanată și poate apărea adesea pe față și se poate răspândi în alte părți ale corpului, chiar și în organele genitale. Mai întâi poate arăta ca varicelă până când umflăturile se umplu cu lichid. Apoi formează o crustă și în cele din urmă cad.
Care sunt cele 4 grupuri cu risc ridicat pentru infectare
Conform OMS, contactul fizic cu obiecte infectate, animale sau oameni poate expune un risc crescut de infecție. Cu toate acestea, există patru grupuri principale cu risc ridicat pentru infecție:
1. Copii – în cazul în care au deficiențe imunitare
2. Lucrătorii din domeniul sănătății – datorită riscului ridicat de expunere îndelungată la virus
3. Nou-născuți – deoarece sistemul lor imunitar nu este complet format
4. Persoanele care au imunitatea compromisă
Persoanele care sunt vaccinate împotriva variolei au mai multe șanse să aibă o anumită protecție împotriva infecției.