Cristina Lica
Departe de fi doar o problemă estetică, varicele le pot face viața un coșmar celor care „s-au pricopsit” cu ele. Moștenite de la familie în 95% din cazuri, nu pot fi prevenite, iar din cauza sedentarismului, apar de la vârste tot mai fragede. Netratată corespunzător, boala poate avea complicații severe: de la hemoragii și tromboflebite, până la ulcer varicos și alte infecții.
Confundate cu alte boli
Vasile Petre, 40 de ani, „se luptă” cu varicele de la 25 de ani, iar între timp, a învățat să trăiască cu ele. Problemele au început în momentul în care venele au început să se umfle și l-au imobilizat la pat. Acum 15 ani, inclusiv diagnosticarea bolii era o misiune dificilă. „Am fost inițial la un dispensar de țară, iar doctorii de acolo m-au trimis la Spitalul din Ploiești, la Reumatologie. Trei săptămâni am fost tratat pentru reumatism, după care m-au trimis acasă. Pentru că nu eram bine și mergeam pe brânci, am ajuns cu Salvarea la Cardiologie”. Abia la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, medicii și-au dat seama că era, de fapt, tromboflebită, o complicație a varicelor. „Cheagurile mai aveau un pic și ajungeau la inimă. Mi-au fost scoase două vene tromobozate”. Astăzi, Vasile duce o viață normală. Nu i se mai umflă picioarele și nu mai are dureri, atât timp cât poartă ciorapii medicinali.
La volan, după operație
Varicele apar în momentul în care sângele nu mai circulă normal prin vene. Fluxul de sus în jos se realizează datorită unui sistem de valve, iar în momentul în care acestea sunt distruse, venele se dilată și capătă aspectul inestetic al varicelor. Cam 95% din pacienți au moștenit boala de la părinți, bunici sau mătuși. „Varicele se manifestă din tinerețe și progresează de-a lungul anilor. În ultimul timp, am observat o preocupare mai mare a tinerilor față de aspectul lor, motiv pentru care prezentarea la tratament se face în fazele incipiente ale bolii”, spune dr. Valerian Ciubotaru, de la cabinetul Flebestet.
Tratamentul constă în întreruperea circulației prin venele bolnave. Metoda clasică, folosită mai ales în spitalele de stat, este operația de smulgere a venei safene. Printre spitalele în care se efectuează astfel de operații sunt Institutul Fundeni, Spitalul Militar Central și Bagdasar-Arseni. Este o intervenție invazivă, care necesită anestezie și o perioadă de spitalizare de 5-7 zile. Reluarea activității se face după circa 30 de zile, iar durerile postoperatorii sunt mari, motiv pentru care metoda a început să fie tot mai evitată, spune dr. Ciubotaru. „Ea a fost înlocuită de metode moderne, minim invazive, care se efectuează în ambulator- chirurgia varicelor fără stripping. Pacientul părăsește clinica în 30 de minute, conducând mașina. Micile cicatrici de 1-2 mm se estompează complet în 2-4 săptămâni”, adaugă flebologul. Prin metodele chirurgicale moderne se pot trata atât cazurile obișnuite de varice, cât și varicele gigant (peste 30-40 mm diametru), varicele recidivante sau complicațiile (tromoboză sau ulcer de gambă).
„Botox” în vene
O altă metodă, recomandată mai ales în cazul varicelor de sub 10 mm, este scleroterapia. Se realizează prin injectarea în interiorul venelor a unei substanțe care „sclerozează” venele dilatate. Dezavantajul, în cazul venelor mai mari de 10 mm, este că în peste jumătate din cazuri apar recidive. După injectare, pot apărea reacții locale.Venele pot fi închise și cu laserul, radiofrecvență sau „la abur” (tehnici endovenoase). „Tehnicile endovenoase nu pot închide însă vene cu diametru de peste 2 cm și nu pot fi aplicate in cazul varicelor recidivante sau trombozate. După procedurile termice, apar frecvent echimoze sau hematoame”, conchide dr. Ciubotaru.
^ Cinci sfaturi pentru picioare frumoase
1 Evitați să stați mult timp în picioare sau pe scaun. Aceste obiceiuri contribuie la stagnarea sângelui;
2 Este recomandat, pe cât posibil, să dormiți cu picioarele ușor ridicate. Puteți face acest lucru și la sfârșitul zilei, dacă vă simțiți picioarele umflate;
3 Evitați să purtați jeanși strâmți, șosete sau încălțăminte prea strâmtă, care comprimă picioarele;
4 Evitați expunerea prelungită a picioarelor la soare și la saună și evitați epilarea cu ceară caldă;
5 Acordați atenție obezității, întrucât kilogramele contribuie la îngreunarea circulației sângelui.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…