Georgeta Petrovici
Metodele moderne de tratament al varicelor nu sunt perfecte. Ce neplăceri pot apărea ne explică specialiștii
Flebologia, care se ocupă cu tratarea varicelor, devine o specialitate de sine stătătoare în multe spitale, care aplică metode de tratament de ultimă oră.
Spre exemplu, la Timișoara a fost introdus de curând așa-numitul criostripping, o metodă care permite ca prin vena afectată de varice să fie introdusă o sondă care o îngheață și astfel poate fi smulsă foarte ușor. Astfel nu există riscul parezelor postoperatorii.
Operație sigură și gratuită
Procedeul prezintă avantajul că scad riscurile, spre deosebire de metoda clasică, aceea în care se pot intercepta și fibre nervoase, iar pacientul poate să rămână cu parestezie postoperatorie. Pacienții pot pleca în aceeași zi în care sunt supuși acestei intervenții și, ceea ce este foarte important, pot scăpa de varice prin această metodă fără să plătească nimic, dacă vin cu un bilet de trimitere. La Timișoara, primul pacient operat cu noul aparat a fost un bărbat de 30 de ani, cu varice pe toată talpa piciorului, care i s-au format în zece ani. Operaţia a durat o jumătate de oră, iar pacientul a plecat în aceeași zi.
Aparatura medicală inovatoare a fost achiziţionată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și donată Spitalului Judeţean. Preţul a fost de aproximativ 30.000 de euro.
Pentru altfel de intervenții, care au același rezultat, bolnavii trebuie să scoată bani serioși din buzunar: metodele de operație cu laser costă 300 de euro, iar cele cu ajutorul radiofrecvenței – 400 de euro.
Doctorul Sorin Olariu (foto)ne-a explicat care sunt bolnavii care vin să se trateze de varice: „Cei care se neglijează și ajung la spital după ce au apărut complicații din cauza varicelor și avem paciente care au forme minore de boală, dar vin imediat pentru a fi tratate din considerente estetice”. Sorin Olariu atrage atenția că varicele apar cel mai frecvent la femei, iar tratamentul variază de la un pacient la altul.
Tratament pe viață
„Pentru că boala varicoasă reprezintă o boală venoasă cronică, unii pacienți necesită tratament toată viața. Boala varicoasă nu produce mortalitate, dar pot apărea o mulțime de complicații. Cei mai predispuși să facă varice sunt cei care stau în picioare, chelnerii, frizerii, chirurgii”, a mai precizat Sorin Olariu. Varicele pot reapărea în corpul unui pacient care s-a tratat chiar și prin criostripping. „Așa este boala, ține de calitatea țesutului. Varicele nu vor apărea unde au fost scoase, dar există riscul să apară în alte părți
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…