Din cuprinsul articolului
Varianta Delta este cea mai agresivă tulpină a virusului SARS-CoV-2 descoperită până în acest moment. Cu toate acestea, în anumite zone, cercetătorii au observat că numărul de infectări cu varianta Delta a fost brusc limitat.
Acest lucru pare să aibă mai multe cauze, susține un cercetător japonez. Răspândirea variantei Delta ar fi putut fi oprită, brusc, de lipsa capacității virusului de a se multiplica.
Varianta Delta, sortită dispariției?
Varianta Delta a Sars Cov 2 – care copleșește Europa și mai ales unele state precum Germania – este sortită dispariției? Se pare că da, conform unui grup de cercetători japonezi care au observat cum fosta mutație indiană, după ce a contribuit la creșterea numărului cazurilor zilnice de pozitivitate, brusc, s-a limitat la infectarea a doar aproximativ 200 de persoane pe zi, anunță Il Fatto Quotidiano, citat de RADOR.
Iar pe 7 noiembrie, pentru prima dată în aproximativ 15 luni, în Japonia nu s-a înregistrat niciun decese. Este adevărat că Japonia ocupă primul loc în rândul țărilor G7 pentru rata de vaccinare împotriva Covid, 76,1% din cei 125 de milioane de locuitori fiind vaccinaţi cu ambele doze, comparativ cu Canada,75,6% și Italia, 72, 9% . După un debut incert, autoritățile au accelerat campania de vaccinare, în special în rândul vârstnicilor, aproximativ 91% dintre persoanele de peste 65 de ani fiind deja imunizate. Alți factori potențiali ai relaxării situaţiei sunt măsurile de distanțare socială și utilizarea măștilor de protecţie, deja adânc înrădăcinate în societatea japoneză.
Însă, potrivit cercetătorilor de la Institutul Național de Genetică și de la Universitatea Niigata, motivul principal ar putea fi legat de mutațiile genetice pe care le suferă virusul în timpul reproducerii sale continue, cu o rată de aproximativ două mutații pe lună. Pentru profesorul Ituro Inoue, varianta din Japonia a acumulat prea multe mutații în proteina de corectare a erorilor a virusului, numită nsp14.
O situaţie care i-ar fi îngreunat coronavirusului lupta pentru corectarea erorile în timp, un efort care l-ar fi condus aproape la „autodistrugere”.
„Am fost literalmente șocați să vedem rezultatele”, a declarat Inoue pentru Japan Times. Varianta Delta din Japonia a fost extrem de transmisibilă și a ținut departe alte variante. Credem că, pe măsură ce se acumulau mutațiile, virusul nu a mai fost capabil să-și facă alte copii. Având în vedere că numărul cazurilor nu a mai crescut, credem că la un moment dat, în timpul acestor mutații a survenit dispariția sa naturală”. Întrebat dacă declinul variantei Delta din Japonia ar fi putut fi cauzat de moștenirea genetică a japonezilor, profesorul răspunde că nu.
Într-adevăr, Japonia pare a fi o anomalie în comparație cu situația epidemiologică a Europei și a Statelor Unite, chiar dacă ratele de vaccinare diferă de la o țară la alta și de la stat și stat. Studiul cercetătorilor japonez va fi finalizat în următoarele săptămâni.