Din cuprinsul articolului
Cu toate că România beneficiază încă de un climat continental temperat, caracterizat de patru anotimpuri, studiile demonstrează că nu va trece prea mult timp până când se va ajunge la un climat mediteranean. Modificările tiparelor meteorologice indică deja că este posibil să avem două anotimpuri, un anotimp cald prelungit și unul mai rece.
Elena Mateescu, directorul ANM, a luat parte la emisiunea lui Mihai Ghiță „În oglindă” pentru Fondul Dogan, Kanal D, și a dezvăluit la ce să ne așteptăm în anii următori.
„Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zilei.
Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni”, a spus directorul ANM, potrivit Capital.
Elena Mateescu lămurește prognoza pentru viitor
Elena Mateescu precizează că vom rămâne în continuare cu un climat continental temperat, măcar în teorie, însă este evident că în practică se înregistrează două anotimpuri, și anume vara, care debutează mai devreme și se termină mai târziu decât în calendar.
„Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…) Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 de noiembri”, a mai precizat Elena Mateescu.
Directorul ANM, întrebată ce mai are de pierdut populația
Directoarea ANM a mai fost întrebată ce altceva ar mai putea să piardă populația. Elena Mateescu susține că trebuie acordată mai multă atenție mediului înconjurător.
„Să lăsăm generațiile viitoare să trăiască și să încercăm să îi educăm încă de pe acum că așa cum vom proteja noi planeta, așa va rămâne ea pentru generațiile viitoare”, a mai spus directorul ANM.
Conform informațiilor existente până în acest moment, directorul ANM afirmă că nu mai există nicio altă planetă pe care oamenii să se adapteze.
„La nivel de informație cel puțin cu ceea ce lucrăm noi, tot pe planeta Pământ vom găsi resursa necesară, dar va depinde de noi ca oameni ce conservăm azi ca să avem în viitor”, a mai spus Elena Mateescu.