Vara nu este doar veselie, soare, bălăceală și vacanță. Este și sezonul în care ne putem alege cu câteva probleme serioase de sănătate.
Pielea este prima „victimă” a soarelui, iar până la arsuri, poate suferi reacții alergice, fără nicio legătură cu intensitatea razelor ultraviolete. „Pot fi prevenite prin expunere progresivă la soare”, este îndemnul dat de conf. dr. Cătălin Popescu, medic dermatolog.
Pe locul doi ca incidență sunt micozele cutanate, spune acesta, încurajate de mediul cald și umed de pe piele: „Una dintre cele mai frecvente micoze este pitiriazisul versicolor. Este produsă de fungi pe care-i avem cu toții pe piele. Leziunile de pitiriazis apar pe trunchi, sub forma unor pete bej, roze sau albe. Nu au decât importanță estetică și dispar cu antimicotice topice (ex: clotrimazol)”, adaugă dermatologul.
Ceva mai rare sunt fotodermatozele produse de contactul pielii cu unele plante. Se manifestă printr-o reacție inflamatorie cu pete roșii, vezicule sau chiar bule (bășici) și sunt însoțite de mâncărimi.
Trei soluții pentru a elimina din riscuri
Otită de la aer condiționat
Aerul condiționat și apa din piscine sunt de asemenea factori favorizanți ai otitei, o infecție a urechii cauzată de bacterii și care poate avea o serie de simptome precum durere, febră, scăderea auzului, supurații purulente etc.
„Trebuie evitată pătrunderea apei, săpun, șampon sau cu apei cu clor în ureche prin purtarea unor dopuri speciale sau vată înmuiată în ulei alimentar ori cremă. În plus, curenții reci ai aerului condiționat pot declanșa apariția otitei”, explică Elena Lățcan, medic primar ORL. Potrivit acesteia, prevenția include controlul ORL de două ori pe an, dar și înlăturarea, chiar prin tratament chirurgical a cauzelor favorizante din jur: amigdalele, deviația de sept nazal, rinita alergică,sinuzita, polipoza nazală, dopurile de ceară etc. În general, otitele necesită tratament cu antibiotice, de minimum zece zile.
Apa din piscine irită ochii și îi face vulnerabili
Pe lista organelor afectate de anotimpul cald se numără și ochii, predispuși în această perioadă la conjunctivite, infecții cu bacterii sau ciuperci din apă. „Mai ales apa din piscine sau ștranduri care conține multe chimicale menite să curețe apa, dar care pot irita ochii, lăsându-i vulnerabili la alte microorganisme prezente în aer și în praf”, arată Dana Boiciuc, optometrist în București.
Statul prelungit în soare, spune dumneaei, are aceleași efecte devastatoare asupra ochilor ca și asupra pielii: „Expunerea la nivele ridicate de ultraviolete sau pe mai multe ore, duce la fotokeratită, o inflamare dureroasă a corneei cu scăderea vederii timp de 24-48 de ore”.
Aspectul de ochi roșu, senzația de uscăciune și chiar arsură apar cel mai adesea din cauza aerului condiționat. „Sindromul ochiului uscat poate reprezenta o iritare continuă sau o inflamare a țesuturilor oculare. Rezolvarea este simplă: un umidificator în încăperea cu aer condiționat. Pentru ochi, se recomandă uneori lacrimi artificiale care să completeze cantitatea redusă de lacrimi proprii și să lubrifieze zona”, este sfatul specialistului.
Fără un tratament prescris de medic, conjuctivita poate degenera în ulcer corneal și poate duce la pierderi semnificative de vedere.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…