Din cuprinsul articolului
Valul de căldură care a făcut să transpire sute de milioane de oameni în întreaga lume în iunie 2024 a lovit atât de repede și a fost atât de extrem încât meteorologii au avertizat că ar putea urma o secetă fulgerătoare în multe regiuni ale lumii.
Temperaturile ridicate prelungite pot usca rapid solurile, declanșând o secetă cu debut rapid care poate afecta agricultura, resursele de apă și aprovizionarea cu energie. Multe regiuni aflate sub cupola de căldură din iunie au dezvoltat rapid condiții anormal de uscate.
Impactul uman al valului de căldură a fost, de asemenea, larg răspândit. Numărul vizitelor la camera de urgență pentru boli legate de căldură a crescut. Mai multe școli fără aer condiționat s-au închis pentru a proteja copiii și profesorii. În unele locuri, firele electrice au cedat din cauza căldurii, ceea ce a dus la oprirea trenurilor și a lăsat navetiștii blocați.
Studiem modelele meteorologice care implică căldură. Valul de căldură din iunie 2024 a fost neobișnuit de timpuriu și de lung în comparație cu tiparele tipice.
Aceasta a fost cauzată de un sistem mare de înaltă presiune, numit dom de căldură, care s-a întins de la sol mai mult de 16 km în sus prin atmosferă. Un dom de căldură este atât o cauză, cât și un efect al căldurii extreme. Domurile de căldură foarte mari și puternice, precum evenimentul din nord-est – care a ajuns mai sus în atmosferă decât orice alt eveniment anterior din iunie – au un potențial mai mare de temperaturi mai ridicate care afectează mai multe persoane.
A fost, de asemenea, parte a unei epidemii globale de căldură la începutul sezonului, care a pus vieți în pericol în multe țări din întreaga lume.
Căldura record a lovit mai multe țări din America, Europa și Asia în 2024. În Mexic și America Centrală, săptămânile de căldură persistentă, cu temperaturi de până la 125 de grade Fahrenheit (51,8 grade Celsius), combinate cu seceta prelungită, au dus la penurii severe de apă și la zeci de decese.
Căldura extremă s-a transformat în tragedie în Arabia Saudită, când peste 1 000 de persoane aflate în Hajj, un pelerinaj musulman la Mecca, au leșinat și au murit. Temperaturile au atins 125 F (51,8 C) la Marea Moschee din Mecca pe 17 iunie, titrează The Conversation.
În Grecia, unde temperaturile au depășit 38 C (100 F) timp de mai multe zile consecutive în iunie, cel puțin câțiva turiști au murit după ce au făcut drumeții în condiții periculoase de căldură și umiditate.
India s-a confruntat, de asemenea, cu temperaturi de aproximativ 49 C (120 F) timp de câteva zile în aprilie și mai, care au afectat milioane de oameni, mulți dintre ei neavând aer condiționat.
Deși valurile de căldură sunt o parte naturală a climei, severitatea și amploarea valurilor de căldură de până acum din acest an nu sunt „doar specifice verii”.
O evaluare științifică a valului de căldură din SUA estimează că este de două până la patru ori mai probabil ca o astfel de căldură severă și de lungă durată să apară astăzi din cauza schimbărilor climatice provocate de om decât ar fi fost în absența acestora. Această concluzie este în concordanță cu creșterea rapidă din ultimele decenii a numărului de valuri de căldură în SUA și cu apariția lor în afara perioadei de vârf a verii.
Aceste valuri de căldură record au loc într-un climat care este, la nivel global, cu aproximativ 1,2 C (2,2 F) mai cald decât era înainte de revoluția industrială, când oamenii au început să elibereze cantități mari de emisii de gaze cu efect de seră care încălzesc clima.
În timp ce o diferență de temperatură de un grad sau două atunci când intrați într-o altă cameră poate să nu fie perceptibilă, chiar și fracțiunile de grad fac o mare diferență în climatul global.
La apogeul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 20 000 de ani, când nord-estul Statelor Unite se afla sub mii de metri de gheață, temperatura medie globală era cu doar 6 grade C (10,8 grade F) mai scăzută decât în prezent. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că încălzirea de 2,2 F (1,2 C) de până acum schimbă deja rapid clima.
Țările au promis în 2015, ca parte a Acordului de la Paris, să mențină încălzirea sub 2°C, însă politicile guvernamentale actuale din întreaga lume nu vor atinge aceste obiective. Temperaturile sunt pe cale să continue să crească, iar până la sfârșitul secolului creșterea va fi probabil mai mult decât dublă.
Deși vara aceasta va fi probabil una dintre cele mai fierbinți înregistrate vreodată, este important să ne dăm seama că ar putea fi și una dintre cele mai reci veri din viitor.
Pentru populațiile care sunt deosebit de vulnerabile la căldură, inclusiv copiii mici, adulții în vârstă și lucrătorii în aer liber, riscurile sunt și mai mari. Persoanele din cartierele cu venituri reduse, unde aerul condiționat poate fi inaccesibil, și chiriașii care adesea nu beneficiază de aceleași măsuri de protecție pentru răcire și încălzire se vor confrunta cu condiții din ce în ce mai periculoase.
Căldura extremă poate afecta și economiile. Ea poate deforma șinele de cale ferată și face ca firele să cedeze, ceea ce duce la întârzieri și întreruperi ale transportului în comun. De asemenea, poate supraîncărca sistemele electrice cu o cerere ridicată și poate duce la pene de curent exact atunci când oamenii au cea mai mare nevoie de răcoare.
Da, viitorul într-o lume care se încălzește este descurajant. Cu toate acestea, țările au făcut progrese semnificative. În SUA, Legea privind reducerea inflației din 2022 are potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale SUA cu aproape jumătate până în 2035.
Schimbarea aparatelor de aer condiționat cu pompe de căldură și sisteme geotermale de rețea poate nu numai să reducă emisiile de combustibili fosili, ci și să ofere răcire la un cost mai mic. Costul energiei regenerabile continuă să scadă, iar multe țări sporesc sprijinul politic și stimulentele.
Omenirea poate face multe pentru a limita încălzirea viitoare dacă țările, întreprinderile și oamenii de pretutindeni acționează de urgență. Reducerea rapidă a emisiilor de combustibili fosili poate contribui la evitarea unui viitor mai cald, cu valuri de căldură și secete și mai grave, oferind în același timp și alte beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății publice, crearea de locuri de muncă și reducerea riscurilor pentru ecosisteme.
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…