Sari la conținut

Valul de boli respiratorii ce s-a suprapus cu epidemia de rujeolă a acaparat România. Medic: „acest medicament tratează gripa în 24 de ore”

raceala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Spitalele din țară și cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de pacienți care se confruntă cu viroze respiratorii. Pe lângă bolile respiratorii, în țară medicii se confruntă și cu o epidemie de rujeolă, deoarece părinții sunt reticienți la vaccinare.

Raluca Ghionaru, vicepreședinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a vorbit la Digi24 despre cum arată situația în cabinetele medicilor de familie și care sunt recomandările pentru această perioadă.

„Ne aflăm într-o perioadă în care sunt foarte multe infecții respiratorii, mult mai multe decât acum 2 – 3 săptămâni. Avem teste pozitive de Covid, teste pozitive de gripă, avem și infecții respiratorii de sezon, peste toate avem cazuri de varicelă, mononucleoă și rujeolă.

Cele mai multe sunt virozele respiratorii, cu febră, dureri musculare, tuse, durere în gât, rinoree. Părinții trebuie să contacteze medicul de familie sau pediatrul și să umeze indicațiie de tratament. Aceste infecții pot fi stăpânite de cele mai multe ori acasă, sub îndrumarea medicilor de familie.

Sunt și situații de urgență, cu febră foarte mare care nu poate fi stăpânită acasă, copilul riscă deshidratarea, iar asta reprezintă o urgență medicală, atunci e recomandat să se ajungă la camerele de gardă.

Numărul de infecții respiratorii e mai mare decât anul trecut

Anul acesta, numărul de infecții respiratorii e mai mare decât anul trecut. Cazurile de rujeolă sunt în creștere, sunt câteva județe afectate, inclusiv București. Părinții trebuie să răspundă la apelurile medicilor de familie care îi cheamă la vaccinare. Sunt părinți deja convinși de beneficiile vaccinării, sunt cei care sunt din start împotrivă, plus părinți care sunt ezitanți”, a explicat medicul.

Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat că gripa poate fi combătută cu un medicament ce atenuează simptomele gripei în 24 de ore și este de preferat a fi administrat în condițiile în care bolnavul să rămână izolat acasă, și să nu transmită gripa inclusiv în camerele de gardă ale spitalelor.

Streinu-Cercel a vorbit despre Oseltamivir, sau Tamiflu care „ia gripa în 24 de ore”, în contextul cazurilor de gripă care au început să fie raportate la noi.

 „Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie.

Domne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap. Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului.

I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi transmiterea virusului populaţiei. Şi obţin două lucruri: îi merge bine pacientului şi nu mai îmbolnăveşte pe altcineva”, a explicat Streinu Cercel, potrivit Mediafax.

Ce este Tamiflu și pentru ce se utilizează?

Tamiflu este un medicament antiviral care se utilizează pentru tratarea sau prevenirea gripei:

  • pentru tratarea gripei, se poate utiliza la adulți și copii (inclusiv la nou-născuți la termen) care au simptome de gripă, când virusul gripal circulă în comunitate;
  • pentru prevenirea gripei, se poate utiliza la adulți și copii cu vârsta peste 1 an care au intrat în contact cu cineva care are gripă, când virusul gripal circulă în comunitate. Acest lucru se face, de regulă, de la caz la caz.

În cazuri excepționale, Tamiflu se poate utiliza și ca tratament preventiv, de exemplu când vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă suficientă protecție și când există o pandemie (o epidemie mondială de gripă).

În timpul unei pandemii de gripă, Tamiflu se poate utiliza, de asemenea, pentru prevenirea gripei la sugarii cu vârsta sub un an, potrivit EMA.

Tamiflu nu poate înlocui vaccinarea antigripală, iar administrarea sa trebuie să țină cont de recomandările oficiale.

Medicamentul conține substanța activă oseltamivir.

Medicamente ce conțin substanța activă din Tamiflu

Tamiflu conţine oseltamivir, care aparţine unui grup de medicamente numite inhibitori de neuraminidază. Aceste medicamente previn răspândirea virusului gripal în organism. Acestea ajută la uşurarea sau prevenirea simptomelor infecţiei cu virusul gripal.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Ebilfumin şi Segasana conţin aceeaşi substanţă ca Tamiflu, astfel cele două antivirale pot fi utilizate cu succes în tratarea şi prevenirea gripei A şi B la adulţi, adolescenţi şi copii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel