Din cuprinsul articolului
Valul 5 Omicron, în ianuarie? Octavian Jurma, semnal de alarmă: Rugați-vă și vaccinați-vă. Nu vă pariați viața și sănătatea pe speranța că varianta Omicron este mai blândă.
Cu toate că varianta Omicron nu va produce un nou val al pandemiei în România în luna decembrie, numărul cazurilor s-ar putea înmulți în ianuarie și februarie în funcție de măsurile luate de autorități, consideră cerectătorul Octavian Jurma.
Îngrijorător este, însă, viteza mare de creștere a numărului de cazuri Omicron noi în Africa de Sud. Acest lucru ar presupune un scenariu al unui val Delta comprimat în doar patru săptămâni, ceea ce s-ar traduce printr-un posibil debut al valului Omicron în România, la începutul lunii ianuarie.
„Viteza de crestere a numarului de cazuri Omicron noi in regiunea Gauteng, Africa de Sud, este stupefianta pentru o zona iesita de mai putin de 2 luni din valul Delta (albastru inchis).
Este o crestere intr-o populatie cu grad foarte mare de imunizare prin infectare si rata mica de vaccinare, similar cu Romania.
Graficul atasat ilustreaza diferenta dintre o versiune care trece prin populatie ca un tsunami (Delta) si una care trece ca un traznet (Omicron).
Timpul de dublare al numarului de cazuri noi este sub 4 zile, probabil chiar sub 3.5 zile. Acesta inseamna o dublare a numarului de cazuri de 2x intr-o singura saptamana, intr-o populatie recent trecuta prin infectare de masa.
Va imaginati valul Delta comprimat doar in 4 saptamani in Romania?
Ei bine, in acest ritm Omicron poate disloca Delta cu usurinta si in Romania intr-o singura luna. Ianuarie ramane cel mai probabil luna de debut al valului Omicron in Romania ceea ce inseamna ca deschiderea scolilor in format fizic in ianuarie va avea iarasi rol de catalizator epidemic trebuie analizata de pe acum.
Rugati-va ca acest val sa nu fie urmat de o crestere la fel de abrupta si de mare a numarului de internari dupa 2-3 saptamani, respectiv de decese dupa 3-4 saptamani.
Rugati-va si vaccinati-va. Nu va pariati viata si santatea pe speranta ca varianta Omicron este mai blanda.
Masurile adoptate ieri pot incetini importul de cazuri si intarzia cu cateva saptamani debutul valului 5-Omicron, insa devin aproape inutile odata ce Omicron devine raspandit comunitar si incepe cresterea exponentiala interna.
Viteza enorma de infectare face si mai periculoasa aceasta perioada de intensa socializare si relaxare in Romania, pentru ca mareste intervalul in care o persoana este infectioasa fara sa fie simptomatica sau cu simptome usor de confundat cu o raceala.
Autoritatile nici nu au cum sa isi regandeasca filozofia de santatea publica intr-un timp atat de scurt dupa ce vreme de un an au educat populatia sa ignore prudenta si sa se relaxeze indiferent de gravitatea situatiei in spitale si cimitire.
Este foarte probabil ca vor fi anuntate relaxari la prelungirea starii de alerta si ca certificatul verde nu va fi adoptat nici in versiunea europeana nici in cea autohtona.
Cand va incepe discutia politica despre eventuale masuri preventive in fata valului 5-Omicron (ca tot politicul decide masurile in continuare)?
Guvernul a anuntat ca se pregateste sa ia masuri interne dupa 3 saptamani de crestere consecutiva.
Ce inseamna asta in cazul valului 5-Omicron?
Daca pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem spera sa ajungem la iesirea din valul 4-Delta), la finalul saptamanii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul saptamanii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul saptamanii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (daca nu vom pierde iarasi capacitatea de monitorizare dupa 20,000).
Asta inseamna ca in 3 saptmani valul 5-Omicron poate ajunge la varf, si vom incepe sa discutam masurile care trebuie luate tot dupa ce valul a trecut de varf, la fel ca in ultimele 3 valuri.
Pare inimaginabil? Mai priviti odata graficul. In zece zile numarul de cazuri Omicron in Gauteng a crescut de la 700 de cazuri pe zi la 7,000 de cazuri pe zi (si asta e media la 7 zile). Varfurile zilnice au depasit deja 15,000 de cazuri noi in Africa de Sud.
De fapt varianta Omicron are potentialul sa produca primul val pandemic cu adevarat pan-European in ianuarie.
Acesta este si secretul naturii dezlantuite impotriva noastra, mereu poate face ceea ce noi nu ne putem imagina. Negarea realitatii este o solutie confortabila psihologic, insa nu ne poate ajuta sa iesim invingatori din acesta cumplita criza.
Speranta insa nu este negare si inca putem spera ca varianta Omicron este mai blanda, insa asta nu trebuie sa ne impiedice sa ne pregatim:
Cu putin noroc putem iesi cu bine din valul Delta si putem trece si prin valul Omicron fara sa ne infectam si fara sa ne reinfectam.
Dar sa nu uitam ce ne invata Louis Pasteur, norocul ii favorizeaza pe cei pregatiti. Sa nu uitam insa nici ce ne invata cimitirele pline de „ghinionisti” care au crezut ca infectarea e mai buna deca vaccinarea si ignoranta mai credibila decat stiinta”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…