Sari la conținut

Valul 5 ar putea aduce un milion de cazuri active. Măsuri de protecție. Această mască devine obligatorie

Din cuprinsul articolului

Odată cu apariția variantei Omicron, specialiștii iau în considerare dezvoltarea unor noi valuri, cu mult mai multe cazuri raportate. Varianta Omicron este cea mai contagioasă dintre toate tulpinile descoperite, fiind cel mai mare motiv de îngrijorare.

Autoritățile fac deja planuri pentru a gestiona valul 5 al pandemiei de coronavirus. Acesta ar putea aduce chiar i un milion de cazuri active. Astfel, experții au comunicat o serie de măsuri care ar putea ajuta populația să treacă mai ușor prin această perioadă.

Autorităţile se pregătesc pentru cel de-al 5-lea val al epidemiei de coronavirus în România, care ar putea aduce până la un milion de cazuri active. Astfel, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, ieri, o hotărâre care prevede că masca de protecţie de tip medical va redeveni obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise.

În plus, se va reveni la restricţii mai severe în ceea ce priveşte unele activităţi în localităţile în care se depăşeşte incidenţa de un caz de infectare la mia de locuitori. De asemenea, responsabilii din sănătate anunţă că persoanele cu forme medii de COVID vor avea la dispoziţie 160 de centre de evaluare ambulatorie.

Măsuri de protecție

Varianta Omicron este mult mai contagioasă decât variantele deja cunoscute – a explicat secretarul de stat Raed Arafat, argumentând necesitatea purtării măştilor chirurgicale sau FFP2 în toate spaţiile publice închise sau deschise.

„Contagiozitatea acestei variante este una foarte mare şi riscul să te contaminezi este foarte uşor la acest moment. Asta explică şi numărul foarte mare al cazurilor care apar. Asta înseamnă că este suficient să porţi o discuţie cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, şi poţi să fi şi tu infectat”, a explicat Raed Arafat, potrivit RRA.

Şi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că noua variantă Omicron se transmite şi aerogen, iar perioada de incubaţie este mult mai scurtă decât la variantele precedente şi, în aceste context, vaccinarea rămâne cea mai bună protecţie faţă de formele grave ale bolii.

„Vaccinarea cu schemă primară a persoanelor încă nevaccinate şi administrarea dozei de booster la cei care sunt eligibili rămâne o prioritate, pentru că, în felul acesta, vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, de spitalizare, de internare în Terapie Intensivă, sau, care, din păcăte, vor pierde lupta cu această afecţiune”, explică medicul Valeriu Gheorghiță.

Hotărârea CNSU dă posibilitatea conducerii autorităţilor din infrastructura critică, dar şi operatorilor economici să dispună prin act administrative măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu COVID-19, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat, precizând că o altă măsură este cea a desfăşurării acitivăţilor în ture, fie că este vorba de instituţiile publice, sau de cele private.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel