Sari la conținut

Valoarea punctului de referință de la 1 ianuarie 2025. Cât o sa fie pensia minimă garantată de anul viitor

Sursă foto: Fantik

Valoarea punctului de referință de la 1 ianuarie 2025. Care va fi valoarea pensiei minime garantate anul viitor?

Începerea anului 2025 vine cu vești bune pentru o parte dintre pensionari, care vor putea beneficia de un venit cu mult mai mare: 2.240 de lei. Concret, anul viitor se vor înregistra două majorări.

Potrivit noii legi a pensiilor, pensiile trebuie să crească o dată după 1 ianuarie și a doua oară după finalul lunii martie.

De la 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de referință (VPR) se majorează ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației.

Această valoare va fi completată cu 50 % din majorarea reală a câștigurilor medii brute realizate, ai căror indicatori finali urmează să fie comunicați de Institutul Național de Statistică.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate.

Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, potrivit ZiarulUnirea.

Creșterea punctului de referință din ianuarie 2025

Prin creșterea cu 12% a indicelui de referință, un pensionar care în prezent încasează 3.000 de lei urmează să primească 360 de lei în plus în urma indexării pensiei în funcție de inflație de la 1 ianuarie 2024.

Astfel, acesta va primi 3.360 de lei începând cu debutul anului 2025.

Pensia minimă garantată de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii care beneficiază de ajutorul social și de pensia minimă garantată vor profita de o creștere de 12,1%. De la 1 ianuarie 2025, aceștia vor primi 1.415 lei.

Pensia din ianuarie va fi livrată cu o întârziere de 7 zile. Care este motivul?

Creșterea pensiei medii este de 330 de lei și va ajunge la aproximativ 3.050 de lei. Tocmai aceasta este vestea bună. Numai pentru achitarea acestor indexări, este nevoie de un efort bugetar de 1,5 miliarde de lei pentru fiecare lună.

Pensionarii care vor primi banii prin poștă vor mai aștepta câteva zile. Pentru funcționarii publici, prima zi de lucru este 8 ianuarie. La începutul lunii ianuarie, bugetarii au la dispoziție un număr mare de zile libere. Acestea includ ziua de Anul Nou, weekendurile și două sărbători legale.

Zilele libere întâzie pensia pe ianuarie

Acestea sunt zilele libere de la început de ianuarie:

1 ianuarie – Anul Nou (miercuri)

2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou (joi)

3 ianuarie – zi liberă propusă de Ministerul Muncii

4 ianuarie – sâmbătă

5 ianuarie – duminică

6 ianuarie – Bobotează (luni)

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (marți)

Astfel, bugetarii se întorc doar miercuri, pe 8 ianuarie, la muncă.

Așadar, poștașii și poștărițele nu ar putea începe să aducă pensiile până pe 8 ianuarie. Astfel, prima zi de distribuire a pensiilor este 1 a fiecărei luni.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel