Din cuprinsul articolului
Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea scade de 14 ori riscul de deces Covid”. Datele raportului de eficacitate a vaccinării pentru perioada februarie-mai 2021.
Marți, 17 august, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV, au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat un studiu despre eficiența vaccinului anti-covid.
Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea scade de 14 ori riscul de deces Covid”
„Unul dintre obiectivele importante este acela al eficientei, iar acum suntem pregatiti sa oferim date privind eficienta. Vom prezenta date referitoare la valul 3, de la inceputul lui februartie, pana la sfarsitul lunii mai.
Foarte probabil in următoarea perioada va creste numarul infectarilor cu varianta Delta. Vaccinarea este foarte simpla, venim cu echipe mobile in mediul rural, se vaccineaza la medicul de familie, cred ca datele prezentate sunt concludente, ramane doar sa ne vaccinam in numar cat mai mare.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
- scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19;
- scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în ATI;
- scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS CoV 2.
Potrivit raportului de eficacitate a vaccinării pentru perioada februarie-mai 2021, datele sunt următoarele:
Eficiența împotriva infectării:
- vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 90,2%
- vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 83,9%
- vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 16,3%
Eficiența împotriva internării:
- vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 92,8
- vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 85,4
- vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 67%
Eficiența împotriva internării în ATI:
- vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 92,1%
- vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 – 80,5%
„Vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19, scade de 12 ori riscul de spitalizare şi de internare în secţia de terapie intensivă şi reduce de 10 ori riscul de infecţie cu Sars- COV-2, asta însemnând teste pozitive ceea ce înseamnă indiferent de forma de gravitate a bolii”, a mai spus șeful campaniei de vaccinare.