Din cuprinsul articolului
În ciuda problemelor de sănătate și a reacțiilor adverse sesizate, autoritățile au decis ca vaccinarea cu AstraZeneca să nu fie suspendată. Imunizarea cu acest ser va continua conform strategiei campaniei de vaccinare, însă cu anumite specificații importante.
Recent, Agenția Europeană a Medicamentului a publicat o listă a simptomelor și reacțiilor adverse care se pot dezvolta după vaccinarea cu AstraZeneca. Pacienții care manifestă aceste simptome sunt încurajați să comunice cu un specialist în cel mai scurt timp. De asemenea, rapelul va fi contraindicat în această circumstanță.
Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România
„Este foarte important să se continue vaccinarea cu toate serurile disponibile pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Lipsa vaccinării poate duce la forme grave de boală. (…) S-a decis că se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Pentru persoanele imunizate cu doza 1, se va continua rapelul cu același tip de vaccin.
Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca.
De asemenea, în urma investigațiilor medicale, se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin.
Mai mult decât atât, un lucru extrem de important este legat de comunicare și informare. Aici cred că fiecare om trebuie să înțeleagă care sunt eventualele semne de alarmă pe care trebuie să le cunoaștem cât mai bine pentru a ne putea adresa serviciilor medicale pentru diagnostic și tratament.
Tocmai de aceea vom elabora alături de colegii de la Agenția Națională a Medicamentului un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau au fost vaccinate, care să prezinte succint care sunt potențialele semne și simptome de alarmă pentru care trebuie să solicităm un consult medical”, explică medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, potrivit DC News.