Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a concluzionat în urma unei comparații cu statele vecine că varianta omicron va duce la infectarea tuturor, mai ales în zonele cu densitate mare a populației.
„Uitându-mă la situația epidemiologică din țărrile vest-europene, în mod desosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie și în celelalte țări limitofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri.
Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puțin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută.
Mai mult, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, pin aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spații închise, slab ventilate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Cu acest prilej, Gheorghiță subliniază importanța campaniei de vaccinare și nu mizăm pe faptul că omicron ar produce simptome mai ușoare față de alte variante ale coronavirusului.
”Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se înttâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a mai spus Gheorghiță.
Vă reamintim că primele două cazuri de infectare cu această nouă tulpină au fost confirmate în cursul zilei de sâmbătă, 4 decembrie. Cele două persoane au fost repatriate din Africa de Sud pe data de 30 noiembrie. Este vorba de o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.
Numărul total al pacienților infectați cu Omicron este 11, potrivit comunicatului oficial al Ministerului Sănătății.