Din cuprinsul articolului
Valeriu Gheorghiță laudă persoanele vaccinate: „Respectă și celelalte măsuri de prevenție”. Peste 80% dintre cazurile Covid sunt la persoane nevaccinate.
După ce marți, 14 septembrie, au fost înregistrate aproape 4.000 de cazuri noi de coronavirus, Valeriu Gheorghiță a făcut mai multe declarații, privind evoluţia pandemiei de coronavirus în România.
În cadrul unei conferințe de presă alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, șeful campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță, a subliniat că numărul de noi cazuri Covid va continua să crească în perioada următoare.
Valeriu Gheorghiță laudă persoanele vaccinate: „Respectă și celelalte măsuri de prevenție”
„În perioada următoare cresterea cazurilor se va mentine. Situaţia este explicată in primul rand de faptul ca varianta Delta a devenit dominanta in România. Iar unu din doi români nu sunt vaccinaţi şi nici nu au trecut prin boală.
Din acest punct de vedere, în marile aglomerari urbane vorbim de sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protectie. Mesajul ramane unul foarte clar: respectarea masurilor de protectie şi vaccinarea reduc riscul de infectie si riscul de a face o boala gravă şi de a muri din cauza infectiei cu coronavirus.
Peste 80% dintre infecţiile sunt cazuri la persoane nevaccinate şi peste 92% de decese sunt la persoane nevaccinate. Varianta Delta este dominantă comparativ cu varianta Alfa.
Varianta Delta este mult mai contagioasă şi se raspandeste extrem de usor. Transmiterea variantei delta este similară cu nivelul ridicat de raspandire al bolilor transmisibile ale copilăriei”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Șeful campaniei de vaccinare anti-covid a ținut să dezmintă un „fake news”, conform căruia persoanele vaccinate „îmbolnăvesc persoanele nevaccinate”.
„În spațiul public se transmit informații complet incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate, că fac infecții asimptomatice sau infecții subclinice. Pot să vă spun că din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate sunt persoane care respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecție.
De asemenea, faptul că peste 80% dintre persoanele diagnosticate sunt nevaccinate se traduce și printr-un comportament la risc, și anume o percepție redusă a riscului de infectare. Fiecare persoană își evaluează propriul risc plecând de la contextul și membrii din familie.”, a declarat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.
Valeriu Gheorghiță: „Motivele de amânare a dozei de rapel se discută doar cu medicul de familie”
Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre necesitatea efectuării celei de-a doua doză de rapel, chiar dacă în perioada dintre cele două doze intervin lucruri neașteptate. Motivele de amânare a dozei de rapel pot fi discutate doar cu medicul de familie.
„Este foarte important să completăm schema de vaccinare chiar dacă am depășit intervalul recomandat de timp în autorizarea fiecărui tip de vaccin, deci practic niciodată nu e târziu să facem doza 2 pentru a completa schema de vaccinare.
Așa încât, pe lângă contraindicațiile absolute pe care le știm cu toții – pentru că cea mai frecventă situație de amânare a dozei de rapel este în cazul persoanelor vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca- în aceste situații, pe lângă contraindicațiile absolute, șocul anafilactic după prima doză sau un eveniment trombotic cu trombocitopenie sau sindromul de extravazare capilară, persoanele pot efectua cea de a doua doză cu un alt tip de vaccin, de pildă, pe bază de ARN mesager.
Însă în baza unei recomandări medicale, pentru că această decizie nu este una la cerere, ci se face după ce ne sfătuim cu medicul nostru, fie medicul de familie, fie medic specialist, de boli infecţioase sau de altă specialitate.
Atunci când sunt anumite contraindicaţii, ca să spun, la limită, de pildă o reacţie alergică, care nu îndeplineşte criteriile de şoc anafilactic, dar pacientul, dacă are şi alţi factori de risc, medicul poate să decidă, evident, în beneficiul persoanei respective, să recomande un alt tip de vaccin.
Toate celelalte motive de amânare a dozei de rapel, a celei de a doua doze din teamă, iarăşi, teama o putem învinge, o putem contracara în discuţia pe care noi o avem cu medicul de familie. Tocmai de aceea am lăsat această recomandare medicală, în ideea de a mai pune încă un filtru, încă o etapă în care persoana respectivă poate să discute cu medicul de familie despre beneficiile vaccinării, despre riscuri, despre importanţă.
Şi, atunci, considerăm că este modalitatea prin care majoritatea persoanelor care au făcut cel puţin o doză din vaccinul de la AstraZeneca pot în momentul de faţă să-şi completeze schema de vaccinare cu un alt tip de vaccin, repet, la recomandarea unui medic specialist sau a medicului de familie”, a explicat șeful campaniei de vaccinare, potrivit RADOR.
Vaccinarea la femei gravide sau la cele care alaptează
„Un al doilea lucru pe care vrem să îl menţionăm este legat de vaccinarea în cazul femeii gravide sau femeilor care alăptează în momentul de faţă. Ştim foarte bine că datele ştiinţifice din viaţa reală ne arată că nu se identifică riscuri de teratogenitate, adică de toxicitate asupra fătului şi, de asemenea, de toxicitate asupra nou-născutului sau sugarului prin alăptare în cazul vaccinării femeii gravide sau, respectiv, a mamelor care alăptează”, a mai spus Gheorghiță.