Din cuprinsul articolului
Săptămâna ce tocmai s-a încheiat a înregistrat o scădere dramatică a numărului de persoane care au decis să se vaccineze. Duminică s-au vaccinat aproximativ 54.000 de persoane, în comparație cu 101.000 cu o duminică în urmă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat cu această ocazie că cei care și-au dorit să se vaccineze au făcut-o deja, iar cei de acum sunt din categoria persoanelor ezitante. Valeriu Gheorghiță a subliniat cu această ocazie că este momentul ca autoritățile să găsească o modalitate să ii determine pe cei ezitanți să se vaccineze și ei.
„Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant.
Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor.
De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Un concept pe care coordonatorul campaniei de vaccinare dorește să îl pună în aplicare este „Orașul vaccinează satul”, prin care cadre medicale din mediul urban să meargă o dată sau de două ori pe săptămână în mediul rural pentru a ajuta la facilitarea procesului de vaccinare.
„Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este <Orașul vaccinează satul.>Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș, acesta este conceptul.
Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi.
Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați”, a adăugat medicul.
Trebuie să atingem imunitatea de grup, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare
„Nu trebuie să uităm conceptul de imunitate de grup, colectivă care se obține prin vaccinare dar se adaugă și prin boală naturală.
Avem peste un milion de persoane care au fost infectate și vindecate. Probabil că sunt de cel puțin două ori până la 5 ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecție, fără simptome, probabil că imunitatea de grup în Romania este începând de la 30% până la pe la 45% și asta explică evoluția epidemiologică, a declarat Gheorghiță pentru Digi24.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…