Din cuprinsul articolului
În acest moment, Organizația Mondială a Sănătății monitorizează patru variante îngrijorătoare ale coronavirusului. Dintre toate acestea, se pare că varianta Delta prezintă cea mai mare amenințare, la nivel global. Aceasta are o contagiozitate crescută, cu aproximativ 60% mai mare decât varianta britanică.
Varianta Alfa (britanică), varianta Beta (sud-africană), varianta Gama (braziliană) și varianta Delta (indiană) sunt cele patru tulpini îngrijorătoare, monitorizate de OMS. Acestea au o contagiozitate sporită, spre deosebire de varianta originală și, de asemenea, pot provoca forme și simptome mai severe.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, susține că scăderea interesului pentru vaccinare ține foarte mult de educația românilor și de conceptul prevenirii bolilor. El spune că lucrurile se pot schimba până la sfârșitul verii, oamenii fiind acum ocupați cu concediile. În același timp, Valeriu Gheorghiță informează că noua tulpină Delta va deveni dominantă la nivel global în următoarele luni.
Valeriu Gheorghiță susține că noua tulpină Delta va deveni în următoarele luni dominantă la nivel global. Şeful Campaniei de vaccinare avertizează că România trebuie să se pregătească pentru un nou val de infectări, potrivit Rador.
„Tulpina indiană, care are o contagiozitate semnificativ mai mare față de tulpina britanică, cel puțin 60%. Or, are toate șansele să devină tulpină dominantă la nivel global. Este un avertisment foarte ferm al OMS, şi anume faptul că această tulpină Delta este pe cale să devină tulpina dominantă.
Important este când vine și nu dacă, pentru că aici cred că suntem cu toţii conștienți de faptul că această tulpină se va extinde la nivel populațional şi aici ține de noi cât de bine ne vom pregăti”, a declarat medicul.
Coordonatorul Campaniei de vaccinare anunță că vaccinurile disponibile în prezent împotriva SARS-CoV-2 sunt eficiente și împotriva noii tulpini Delta, iar răspunsul imun după vaccinare este foarte posibil să se extindă la o perioadă chiar mai mare de un an.
„Suficienţa schemelor de vaccinare față de noile variante virale de îngrijorare, cum este varianta Delta, datele arată foarte bine, se menţine o eficienţă de peste 90% față de riscul de internare, faţă de complicațiile bolii, faţă de decese, cu o singură condiție: să avem o schemă de vaccinare completă.
Deci durata, menţinerea răspunsului imun, avem datele publicate la șase luni, care arată la fel o păstrare, o menţinere a eficienţei vaccinurilor, după schema de vaccinare completă. Foarte probabil că durata va fi mai mare de 12 luni”, adaugă Valeriu Gheorghiță.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…