Categories: Ştiri sănătate

Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin anti-COVID. Cui îi este recomandată?

Până în acest moment, specialiști nu au luat o decizie în privința administrării unei doze de vaccin anti-COVID după câteva luni de la imunizare. Totuși, această idee este bazată pe stimularea răspunsului imun și producerea de noi anticorpi. Astfel, a treia doză ar putea fi administrată numai persoanelor care nu au un niel optim de anticorpi anti-COVID.

A treia doză de vaccin ar putea fi administrată pentru stimularea imunității împotriva coronavirusului și, de asemenea, împotriva noilor variante. Mutațiile genetice pot fi mai rezistente în fața virusului, motiv pentru care o nouă doză ar putea asigura necesarul de protecție.

Cui îi va fi recomandată a treia doză de vaccin anti-COVID?

A treia doză de vaccin anti-COVID ar putea fi administrată numai persoanelor care au avut un răspuns imunitar slab după imunizare, explică Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, potrivit Digi24.  El a precizat că datele existente arată că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare se menține eficiența vaccinurilor existente.

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează.

Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi.

Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a a declarat Valeriu Gheorghiță.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: