Din cuprinsul articolului
În aceste zile, camera de gardă a spitalelor a fost luată cu asalt de persoane care s-au prezentat cu intoxicații alimentare. Cei mai predispuși au fost copiii și adulții care se confruntă cu un sistem imunitar slăbit.
Toxiinfectiile alimentare reprezinta afectiuni digestive cu evolutie acuta sau subacuta care pot surveni izolat sau sub forma imbolnaviri in colectivitate, datorate consumului de alimente contaminate cu germeni capabili de toxigeneza. Epidemiile de intoxicatie alimentara sunt mai frecvent intalnite in sezonul cald si sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igiena alimentara.
„Persoanele care prezintă un risc mai mare de toxiinfecții alimentare sunt femeile gravide, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele care au în sistem imunitar slăbit și copii care au o vârstă mai mică de 5 ani.
În ceea ce privește ultima categorie de pacienți, cei din sfera pediatrică, complicațiile toxiinfecție alimentare pot fi mai grave și aici trebuie menționată deshidratarea în contextul afectării gastrointestinale.
Și, în general, ei sunt și cei care necesită cel mai adesea internare pentru monitorizare și reechilibrare.
Ce putem face noi, concret, pentru a preveni astfel de situații? În primul rând, o igienă personală și a suprafețelor adecvată înainte și după prepararea alimentelor și să ne asigurăm că alimentele consumate sunt sigilate, depozitate, ulterior spălate și preparate termic în mod corespunzător”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist Institutul Matei Balș pentru Antena 3 CNN.
Intoxicatia alimentara, cunoscuta si sub denumirea de toxiinfectie alimentara reprezinta o problema digestiva ce se manifesta din dureri abdominale, stare generala de rau, greturi, voma, diaree. Poate fi cauzata de bacterii, de virusuri (asa cum este norovirus) si paraziti, dar si de anumite toxine ori substante chimice.
Pe timpul verii, in concedii, toxiinfectiile alimentare sunt frecvente, principala cauza fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzatoare, fie prin pastrarea acestora in conditii improprii.
De la debutul primelor simptome, in cazul unor toxiinfectii alimentare usoare, simptomatologia se amelioreaza prin adoptarea unor masuri simple:
In situatia unei toxiinfectii alimentare severe este necesara prezentarea la medic pentru diagnostic si tratament, mai ales in cazul copiilor mici si al varstnicilor deoarece riscul de deshidratare este ridicat in cazul acestora.
In functie de cauza toxiinfectiei si de severitatea simpomelor medicul poate prescrie inclusiv tratament antibiotic (in urma analizelor medicale de laborator).
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…