Din cuprinsul articolului
Val de cutremure în România! Un nou seism s-a produs marţi dimineaţă, la ora 00:05:11 în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 78.2km.
După cum transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46km V de Focsani, 64km E de Sfantu-Gheorghe, 69km N de Buzau, 77km E de Brasov, 94km S de Bacau, 99km SV de Barlad, 99km NE de Ploiesti”, transmite instituția.
Un alt cutremur s-a produs luni seara în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit informațiilor publicate INCDFP.
Seismul cu magnitudinea 3,5 a avut loc la adâncimea de 140 de kilometri (km), în apropierea următoarelor orașe: 55 km nord-vest de Buzău, 56 km sud-est de Brașov, 57 km nord de Ploiești, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 77 km vest de Focșani și 85 km nord-est de Târgoviște.
De la începutul lunii ianuarie, în România s-au produs opt cutremure cu magnitudini între 2,4 și 3,5, aminteşte Agerpres. Cel mai important cutremur din 2024, cu o magnitudine de 5,4, a avut loc în județul Buzău în data de 16 septembrie.
Mărmureanu: „Nu vom scăpa de un viitor mare cutremur”
Gheorghe Mărmureanu, fostul director onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a dezvăluit când va avea loc următorul mare cutremur în România, dar și ce intensitatea va avea. Faimosul seismolog a ținut să liniștească oamenii, susținând că nu există motive de îngrijorare în acest sens.
„Activitatea seismică din țara noastră nu e de natură să ne îngrijoreze și ne putem vedea liniștiți de viața noastră. Aș spune că e mai degrabă una benefică, fiindcă orice eliberare de tensiune aduce cu sine o amenințare mai puțin”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Impact.ro.
„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.
Ce cartiere din București sunt mai sigure
Celebrul seismolog susţine că mai multe cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major. „Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje.
Experții trebuie să verifice din nou. Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a mai explicat Mărmureanu.