Sari la conținut

Ce trebuie să știe orice părinte despre vaccinurile împotriva meningitei. Pediatru: „Meningita poate ucide chiar în câteva ore de la debut”

Sursă foto: Facebook
Dr. Vlad Dima, expert în medicină preventivă, răspunde la întrebările despre eficiența și siguranța vaccinurilor împotriva meningitei la copii

Vaccinarea rămâne una dintre cele mai dezbătute teme din domeniul sănătății, mai ales când vine vorba despre protecția copiilor împotriva bolilor grave precum meningita. 

Dr. Vlad Dima, cu peste 15 ani de experiență în neonatologie și pediatrie, și actual Vicepreședinte al Societății Române de Medicină Preventivă, a răspuns, într-un interviu pentru Doctorul Zilei la cele mai importante întrebări despre eficiența și siguranța vaccinurilor împotriva meningitei.

Iată mai jos informații esențiale despre rolul vaccinurilor în prevenirea meningitei, miturile răspândite în jurul acestora și sfaturile unui specialist pentru părinții care își doresc să asigure sănătatea copiilor lor. Care sunt beneficiile reale ale vaccinării? Ce riscuri implică? Și, mai ales, cum putem preveni o boală care poate avea consecințe devastatoare?

Eficiența vaccinurilor anti-meningită

Doctorul Zilei: Ce părere aveți despre eficiența vaccinurilor împotriva meningitei la copii?

Dr. Vlad Dima: Vă mulțumesc că m-ați abordat pe această temă a vaccinării. În calitate de medic neonatolog, pediatru dar și de Vicepreședinte al Societății Române de Medicină Preventivă, sunt un susținător ferm al vaccinării ca metodă de prevenție. Toate vaccinurile care și-au dovedit eficiența de-a lungul anilor pot fi utilizate în siguranță la copii. Desigur că părinții au autonomia de a decide prin consimțământul informat asupra oricărei proceduri medicale efectuate propriului copil, iar noi, medicii, suntem obligați să consiliem obiectiv, cu argumente științifice, părinții și pacienții, în general.

În mod particular, când vine vorba de vaccinurile împotriva meningitei la copii, vă pot spune că protejează pacienții de o posibilă îmbolnăvire care la nivel global afectează anual aproximativ 2,5 milioane de pacienți. Ce trebuie reținut, este faptul că meningita poate ucide chiar în câteva ore de la debut. Din nefericire, nu toate formele de meningită pot fi prevenite prin vaccinare.

Începând cu a 2-a luna de viață, vaccinul hexavalent va oferi protecție împotriva meningitei bacteriene cauzate de Hemophilus influenza. Important de reținut este faptul că acest vaccin este repetat la 4 luni și la 11 luni – un total de 3 doze până la vârsta de 12 luni. Odată cu vaccinul hexavalent se efectuează și vaccinul antipneumococic care protejează împotriva infecției și posibilei meningite cu Pneumococcus. Chiar dacă multe persoane consideră această bacterie o sursă de infecții respiratorii, totodată este și cea mai frecventă cauză de meningită bacteriană la copiii cu vârstă de peste 1 lună.

La vârsta de 1 an se efectuează celebrul vaccin ROR care e cel mai des dezbătut pe forumurile de părinți, cu îngrijorare, dar fără să existe motive reale de îngrijorare, bazate pe dovezi științifice. Acest vaccin luptă împotriva unor forme de meningite virale,și este utilizat cu succes din 1988 la nivel internațional.

Dincolo de 1 an, se repetă administrarea anumitor tulpini din aceste vaccinuri, conform schemei de vaccinare aprobate la nivel național.

În afară de aceste vaccinuri care sunt prevăzute în schema standard de vaccinare a copiiilor, în România, există și  două vaccinuri împotriva meingococului care sunt opționale: vaccinul meningococic conjugat ACWY – asigură imunitate împotriva serotipurilor A, C, W-135 și Y ale bacteriei Neisseria meningitidis și vaccinul meningococic grup B – asigură protecția față de serotipul B al Neisseria meningitidis. Vaccinul împotriva memningitei pneumococice se poate administra încă din luna a 2-a de viață. În România, aproximativ 70% dintre cazurile raportate au fost provocate de serogrupul B al bacteriei, urmate de serogrupul C.

Toate aceste vaccinuri luptă împotriva meningitei – unele împotriva bacteriilor iar altele împotriva virusurilor cauzatoare de meningită la copii. Da, sunt eficiente și da, sunt sigure.

Mortalitate de 8% și sechele severe: De ce sunt esențiale vaccinurile împotriva meningitei

Doctorul Zilei: Considerați vaccinurile împotriva meningitei ca fiind esențiale pentru sănătatea copiilor? De ce?

Dr. Vlad Dima: Având în vedere că mortalitatea prin boala meningococică este una ridicată, de aproximativ 8%, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar 20% dintre supraviețuitori rămân cu sechele severe pe termen lung, cu siguranță sunt esențiale.

Dacă adăugăm și celelalte cause posibile de meningită enumerate mai sus, ne ducem lao incidență și mai mare, ceea ce ne facem să zicem încă o dată că aceste vaccinuri sunt esențiale în lupta împotriva meiningitei în populația pediatrică.

Beneficiile clare ale vaccinării anti-meningită

Doctorul Zilei: Care sunt principalele beneficii ale vaccinurilor împotriva meningitei, din perspectiva dumneavoastră?

Dr. Vlad Dima: Cred că cel mai mare beneficiu este șansa de a ne vedea copiii crescând în siguranță, sănătoși, fără a risca instalarea unei boli care poate ucide sau poate lăsa sechele neurologice importante.

Din postura de tată, vă zic că nu ați vrea să asistați neputincioși la eventuale simptome de meningită care apar la copilul dumneavoastră. Este traumatizant să vezi convulsii, să vezi degradare neurologică rapidă și eventual să se ajungă la deces de cauză prevenibilă prin vaccinare.

Efecte secundare ale vaccinului anti-meningită: Ce trebuie să știe părinții

Doctorul Zilei: Au fost raportate efecte secundare legate de administrarea vaccinurilor împotriva meningitei?

Dr. Vlad Dima: La administrarea oricărui medicament pot apărea efecte secundare, iar vaccinurile, de orice tip, nu fac excepție. Putem întâlni uneori durere și roșeață la locul de injectare, febră, letargie, greață, cefalee, dureri musculare și  articulare, dar toate acestea dispar la scurt timp după vaccinare. Pentru boli grave care pun viața în pericol, cum ar fi meningita și septicemia, dobândirea imunității prin vaccinare este o modalitate mult mai sigură de a fi protejat decât riscul expunerii la boli.

De la introducerea primului vaccin împotriva meningitei în urmă cu mai bine de 30 de ani, milioane de doze au fost administrate oamenilor din întreaga lume, salvând numeroase vieți.

Drept urmare, aceste efecte secundare enumerate mai sus, sunt acceptabile având în vedere beneficiile clare dovedite prin proba clinică, de-a lumgul timpului mai ales.

Contraindicații și situații speciale în vaccinarea împotriva meningitei

Doctorul Zilei: Există grupuri de copii pentru care acest vaccin ar putea fi contraindicat?

Dr. Vlad Dima: Cu siguranță în cazul pacienților cu imunosupresie, administrarea vaccinurilor va fi făcută doar la indicația clară a medicului infecționist, fie că vorbim de boli care dau imunosupresie fie că vorbim de imunosupresie indusă medicamentos.

De asemenea, vaccinurile nu vor fi administrate înainte de vârsta specificată în prospect sau după altă schema decât cea stabilită de producător.

Cazuri de meningită la copiii vaccinați

Doctorul Zilei: Ați întâlnit cazuri în care copiii vaccinați împotriva meningitei au dezvoltat totuși boala? Dacă da, cum au evoluat aceste cazuri?

Dr. Vlad Dima: Există multe tulpini diferite de bacterii și virusuri care pot provoca meningită. Deși nu există vaccinuri pentru prevenirea tuturor formelor de boală, există mai multe imunizări care sunt disponibile în mod obișnuit în întreaga lume pentru a oferi protecție împotriva celor mai frecvente cauze ale bolii și pentru a reduce semnificativ posibilitatea de infecție.

Chiar dacă un pacient este complet vaccinat, deoarece nu putem imuniza toată populația împotriva tuturor formelor de boală, este foarte important să fim conștienți de semnele și simptomele meningitei și septicemiei. Conștientizarea și prevenirea imunizării sunt esențiale pentru prevenirea acestei boli.

Eu nu am întâlnit cazuri de copii vaccinați împotriva meningitei, care să dezvolte meningită în pofida vaccinării, dar, cu siguranță un medic infecționist ar putea să vă relateze astfel de situații.

Doctorul Zilei: Ce informații considerați că ar trebui să știe părinții despre vaccinul pentru meningită?

Dr. Vlad Dima: În primul rând, părinții ar trebui să știe despre meningită și despre evoluția ei ca boală – asta mi se pare cel mai important. Mesajul e clar, realitatea medicală e clară: meningita este o afecțiune gravă, inflamatorie, de origine infecțioasă, în general, care afectează sistemul nervos central, ducând chiar la deces dacă nu este tratată correct în timp util.

Despre vaccinurile împotriva meningitei ar trebui să știe că sunt utilizate de zeci de ani, că sunt eficiente și sigure.

Cele mai frecvente mituri despre vaccinul anti-meningită, demontate de specialist

Doctorul Zilei:Ce mituri sau concepții greșite despre acest vaccin întâlniți cel mai des?

Dr. Vlad Dima: Cred că cea mai frecventă poveste nefericită este ce a legată de vaccinul ROR și riscul de instalare a autismului la copii. Din păcate acest mit absurd a fost inițiat chiar de un medic din Marea Britanie, care a publicat un studiu pe un număr mic de cazuri de copii vaccinați ROR, dar care fuseseră ulterior diagnosticați cu autism. Însă a fost dovedit că era un studiu total alterat, fără susținere științifică, menit doar să aducă notorietate celui care îl publicase.  Studiile ulterioare pe număr mare de pacienți au infirmat această posibilă conexiune.

Alt mit este cel legat de conținutul mare de mercur și de toxicitatea acestuia. Thiomersal este substanța invocată, care are rol de a preveni contaminarea cu microorganism, dar această substanță a fost eliminată din majoritatea vaccinurilor. De altfel, o cantitate mai mare de mercur găsim în fructele de mare și peștele oceanic consummate ocazional.

Am auzit părinți invocând faptul că la vârsta de nou-născut și sugar e prea devreme să se administreze vaccinurile. Dimpotrivă, administrarea de vaccinuri de la vârste fragede, conform schemei naționale de vaccinare, ajută organismul să dețină anticorpii necesari luptei împotriva afecțiunilor cu potențial letal.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel