Din cuprinsul articolului
Noi cercetări sugerează că vaccinul HPV previne cancerul la bărbați, precum și la femei. Cu toate acestea, la nivel global, mai puțini băieți decât fete primesc aceste vaccinuri.
Vaccinul HPV a fost dezvoltat pentru a preveni cancerul de col uterin la femei și experții îi acordă credit, împreună cu screening-ul, pentru scăderea ratelor cancerului de col uterin.
Dovezile că vaccinurile previn cancerele legate de HPV la bărbați au apărut mai lent, dar noile cercetări sugerează că bărbații vaccinați au mai puține cancere ale gurii și gâtului în comparație cu cei care nu au primit vaccinuri. Aceste tipuri de cancer sunt de peste două ori mai frecvente la bărbați decât la femei.
Pentru studiu, cercetătorii au comparat 3,4 milioane de persoane de vârste similare, jumătate vaccinate față de jumătate nevaccinate, într-un set mare de date de îngrijire a sănătății. După cum era de așteptat, femeile vaccinate au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin în cel puțin cinci ani de la vaccinare. Pentru bărbați, au existat și beneficii.
Bărbații vaccinați au avut un risc mai mic de a dezvolta orice cancer legat de HPV, cum ar fi cancerul de anus, penis și gură și gât. Noua cercetare sugerează că bărbații vaccinați au mai puține cancere ale gurii și gâtului în comparație cu bărbații nevaccinați.
Aceste tipuri de cancer au nevoie de ani pentru a se dezvolta, astfel încât cifrele au fost scăzute:
„Credem că beneficiul maxim al vaccinului se va întâmpla în următoarele două sau trei decenii”, a spus coautorul studiului, dr. Joseph Curry, chirurg la Centrul de Cancer Sidney Kimmel din Philadelphia, potrivit New York Post. „Ceea ce arătăm aici este un val timpuriu de efect.”
Rezultatele studiului și un al doilea au fost publicate joi de către Societatea Americană de Oncologie Clinică și vor fi discutate luna viitoare la întâlnirea anuală de la Chicago.
Al doilea studiu arată că ratele de vaccinare sunt în creștere, dar bărbații rămân în urmă față de femei în ceea ce privește vaccinarea HPV.
HPV, sau papilomavirus uman, este foarte comun și se răspândește prin sex. Majoritatea infecțiilor cu HPV nu provoacă simptome și dispar fără tratament. Alții se dezvoltă în cancer, aproximativ 37.000 de cazuri pe an, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
În SUA, vaccinul HPV este recomandat din 2006 pentru fete la vârsta de 11 sau 12 ani, iar din 2011 pentru băieți de aceeași vârstă. Dozele de recuperare sunt recomandate oricărei persoane de până la 26 de ani care nu a fost vaccinată.
În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au analizat ratele de vaccinare împotriva HPV raportate de ei înșiși și de părinți la preadolescenti și adulți tineri într-un studiu guvernamental amplu.
„Asimilarea vaccinului HPV în rândul bărbaților tineri a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, deși ratele de vaccinare în rândul bărbaților tineri sunt încă în urma femeilor”, a spus coautorul studiului, dr. Danh Nguyen de la Centrul Medical de Sud-Vest al Universității din Texas din Dallas.
Suplimentele alimentare sunt promovate adesea ca soluții miraculoase pentru sănătate, dar consumul lor necontrolat poate…
De ce te trezești la 3 dimineața? Îți este cunoscută senzația de a privi în…
Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie. În ultima săptămână din noiembrie, astrele se aliniază pentru…
Burnout-ul, o problemă tot mai frecventă în rândul angajaților români, afectează în special femeile, potrivit…
Creșterile de pensii ar putea fi anulate! O veste cu un impact major asupra pensionarilor…
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…