Sari la conținut

Vaccinurile antigripale sunt disponibile mai devreme decât în anii precedenți

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

 Vaccinurile antigripale sunt disponibile mai devreme decât în anii anteriori, în condiţiile în care se distribuie exclusiv prin farmacii, iar acestea s-au aprovizionat deja. Anumite categorii de persoane au acces gratuit la vaccin în baza unei reţete eliberate de medicul de familie.

Farmacista Mariana Moldovan, din Târgu Mureş, a spus că este pentru prima dată când aceste vaccinuri sunt disponibile atât de devreme.

Mariana Moldovan: Este pentru prima dată când primim atât de repede vaccinurile, cele două care s-au folosit şi în anii anteriori, mai este un vaccin nou pentru vârstnici şi cu probleme mai serioase, care la cerere se aduce, şi va urma intrarea vaccinului pentru copii, sub formă de spray, pe la jumătatea lunii viitoare. Având în vedere că şi-a luat fiecare farmacie, aşa gândesc că vor fi stocuri suficiente.

Amintim că prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenirii gripei, potrivit unei legi promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis. În sezonul trecut, 97 de persoane au murit din cauza virusului gripal, iar numărul de îmbolnăviri a fost mai mare cu 36% faţă de sezonul precedent.

Ce este gripa?

Gripa este o boală respiratorie virală foarte transmisibilă. Majoritatea persoanelor afectate se recuperează de obicei în decurs de una până la două săptămâni.

Ea poate provoca complicații grave, chiar deces, la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, la copiii mici, la femeile însărcinate și la persoanele cu boli sau afecțiuni cronice (cum ar fi boli cardiace, respiratorii, renale, imunosupresie, cancer, transplant, obezitate și diabet).

Cum se transmite virusul?

Virusul se transmite de la o persoană la alta, în principal prin picături din tractul respirator al unei persoane bolnave, prin tuse, strănut sau pur și simplu vorbind.

Care sunt simptomele?

Persoanele cu gripă pot avea:

  • febră mai mare de 38 de grade,
  • tuse,
  • congestie nazală,
  • dureri în gât, dureri de cap și dureri musculare,
  • dificultăți de respirație,
  • pneumonie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel