Sari la conținut

Vaccinurile anti-covid sunt legate de o UȘOARĂ creștere a problemelor inimii și creierului. Studiu efectuat pe 100 de milioane de oameni vaccinați

vaccinare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vaccinarea in sezonul 2024-2025

Vaccinurile anti-covid sunt legate de o ușoară creștere a problemelor inimii și creierului. Studiu efectuat pe 100 de milioane de oameni vaccinați.

Aproximativ 70% din populația globală a primit cel puțin o doză de vaccin anti-covid, ceea ce indică faptul că aproximativ 13,57 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume.

Cercetătorii au găsit mai multe dovezi pentru legăturile dintre vaccinarea anti-covid și o ușoară creștere a riscului anumitor efecte adverse asupra sănătății, inclusiv miocardită, pericardită și sindromul Guillain-Barré.

vaccinare anti-covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiu efectuat pe 100 de milioane de oameni vaccinați

În cel mai mare studiu de vaccin anti-covid efectuat până în prezent, care a implicat aproape 100 de milioane de indivizi vaccinați din opt țări, cercetătorii de la Global Vaccine Data Network, aripa de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au evaluat ratele așteptate față de cele observate ale a 13 afecțiuni medicale care au fost considerate „evenimente adverse de interes special” la persoanele vaccinate.

Aceste afecțiuni au inclus:

  • paralizia Bell,
  • convulsii,
  • miocardită,
  • pericardită,
  • sindromul Guillain-Barré.

Vaccinurile anti-covid sunt legate de o ușoară creștere a problemelor inimii și creierului

Potrivit studiului publicat în revista Vaccine,

  • Printre cei care au luat vaccinul AstraZeneca, a existat un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta sindromul Guillain-Barre, o tulburare autoimună rară care afectează nervii, ceea ce ar putea duce la slăbiciune musculară și uneori, paralizie.
  • Pe de altă parte, a existat un risc de 3,2 ori mai mare de a face cheaguri de sânge decât era de așteptat.
  • Cercetătorii au observat un risc crescut de miocardită – inflamație a mușchilor inimii – legat de toate cele trei doze de vaccinuri ARNm Pfizer-BioNTech și Moderna, cel mai mare risc fiind observat în legătură cu a doua doză de vaccin Moderna.
  • În ceea ce privește pericardita (inflamația mucoasei exterioare a inimii), o a treia doză de vaccin AstraZeneca a fost asociată cu un risc crescut de 6,9 ori, în timp ce prima și a patra doză de vaccin Moderna au fost asociate cu un risc de 1,7 ori și 2,6 ori. risc crescut, respectiv.
  • Pentru cei care au luat vaccinul Moderna, riscul de a dezvolta encefalomielita acută diseminată, o afecțiune neurologică, a fost de 3,8 ori mai mare decât se aștepta. Pe de altă parte, a existat un risc crescut de 2,2 ori după vaccinul AstraZeneca.

„Această analiză în mai multe țări a confirmat semnale de siguranță prestabilite pentru miocardită, pericardită, sindromul Guillain-Barré și tromboza sinusurilor venoase cerebrale. Au fost identificate și alte semnale potențiale de siguranță care necesită investigații suplimentare”, au scris cercetătorii, potrivit Medical Daily

Cercetătorii au avertizat că studiul a găsit doar asocieri cu efecte adverse asupra sănătății și nu dovedește că aceste probleme sunt cauzate de vaccinuri.

„Semnalele de siguranță identificate în acest studiu ar trebui evaluate în contextul rarității, severității și relevanței lor clinice. În plus, evaluările generale risc-beneficiu ale vaccinării ar trebui să țină cont de riscul asociat infecției, deoarece studiile multiple au demonstrat un risc mai mare de dezvoltarea evenimentelor studiate, cum ar fi GBS, miocardita sau ADEM, după infecția cu SARS-CoV-2 decât vaccinarea”, au adăugat cercetătorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel