Sari la conținut

Vaccinurile anti-COVID, eficiente împotriva variantei Omicron?

Varianta Omicron, descoperită în urmă cu puțin timp în Africa de Sud, este cu mult mai contagioasă față de tulpinile descoperite până în prezent. Astfel, specialiștii subliniază că măsurile anti-COVID sunt esențiale, inclusiv vaccianrea cu schema completă.

Primul pacient depistat prezenta simptome neobișnuite, diferite față de cele raportate până în prezent. Bărbatul manifesta dureri de cap și o oboseală extremă, însă avea gust, miros, iar durerea în gât se simțea mai puțin intens, precum o zgârietură. De asemenea, tusea lipsea.

Vaccinurile, eficiente împotriva variantei Omicron?

Organizația Mondială a Sănătății a susținut că ar putea dura câteva săptămâni pentru a înțelege modul în care noua variantă poate afecta diagnosticele, terapia sau vaccinurile.

Vaccinurile existente împotriva COVID-19 sunt probabil eficiente în prevenirea formelor severe de îmbolnăvire cu varianta Omicron a coronavirusului, recent identificată, a declarat luni un expert de top în boli infecțioase din Africa de Sud.

Profesorul Salim Abdool Karim a adăugat la o conferință de presă că este prea devreme pentru a spune dacă Omicron provoacă simptome clinice mai severe decât variantele anterioare, comunică Reuters, citat de RADOR.

În viitorul apropiat vom avea mai multe detalii despre această variantă

„Sigur, acum sunt puțin contradictorii, nu poţi să discuți despre simptome foarte ușoare și să te referi la oboseală extremă, oboseală extremă nu e neapărat un simptom foarte ușor.

Ea a fost identificată pe data de 24 noiembrie, această variantă la un pacient de la care s-a recoltat proba pe data de 9 noiembrie, deci o cunoaștem de foarte puțin timp; cunoaștem de două, trei săptămâni practic această variantă. (…) rapiditatea cu care tulpina Delta a fost înlocuită de această nouă variantă este evidentă.

Este clar că se mișcă repede. Noi discutăm despre o variantă de ‘preocupare’, așa se numește, şi aceste variante de ‘preocupare’ sunt importante din trei puncte de vedere: fie se transmite foarte repede, fie produce simptome, patologie diferită, gravă față de variantele anterioare, fie anticorpii pe care îi avem noi după o infecție anterioară sau după vaccinare nu mai neutralizează acest virus. Acestea sunt cele trei eventualităţi”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit RADOR.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel